Популярни лекарства срещу болки и температура променят чревния микробиом и предизвикват инфекция

Проучване установява, че някои болкоуспокояващи могат да предизвикат чревна инфекция. Инфекцията с Clostridium difficile е относително честа и може да бъде сериозна. Изследователите заключават, че нестероидните противовъзпалителни средства нарушават имунния отговор на червата и променат чревния микробиом.

Clostridium difficile (C. difficile или C. diff), е бактерия, която причинява възпаление на дебелото черво. Често засяга възрастните хора в болниците и се появява след употребата на антибиотични лекарства.

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията, C. difficile е довел до почти половин милион инфекции сред пациентите в САЩ за една година. Повече от 80% от тези смъртни случаи са настъпили сред хора на възраст над 65 години.

Медицинската общност разглежда C. difficile като основна причина за смъртта от инфекциозни заболявания в САЩ и най-честата микробна причина за инфекции в болниците.

Противовъзпалителните средства и инфекцията с C. difficile
Хората, които се лекуват с антибиотици, имат по-висок риск да развият инфекция с C. difficile, тъй като тези лекарства влияят на естествената флора на червата.

Употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които намаляват болката и намаляват температурата и възпалението, също може да доведе до инфекция с C. difficile. 

Резултатите от ново проучване, публикувано в mBio, доказват връзката между C. difficile и нестероидните противовъзпалителни средства. То е на изследователи от университета Вандербилт в Нешвил в сътрудничество с учени от Мичиганския университет и университета в Аризона.

Изследователите провели проучването с мишки, които били заразени с C. difficile. Те разделили мишките на две групи и третирали една от групите с нестероидно противовъзпалително средство, наречено индометацин, преди инфекцията.

В края на периода на наблюдение около 20% от мишките в третираната с нестероидни противовъзпалителни средства група лечението останали живи, докато около 80% оцелели в групата, която не е получила нестероидни противовъзпалителни средства.

Нестероидните противовъзпалителни средства имат отрицателно въздействие върху червата
Изследователите установили, че дори краткотрайно излагане на нестероидни противовъзпалителни средства преди инфектирането с C. difficile увеличава тежестта на инфекцията и намалява шансовете за оцеляване.

По-нататъшен анализ разкри също, че нестероидните противовъзпалителни средства са променили микроорганизмите, които живеят в храносмилателния тракт, наречени чревни микробиом. Освен това, това лекарство изчерпва производството на простагландини - хормоноподобни вещества, които играят решаваща роля в стомашно-чревното здраве.

Екипът прави извод, че нестероидните противовъзпалителни средства нарушават имунния отговор на червата. Въпреки че изследването е извършено единствено с индометацин, учените смятат, че резултатите могат да бъдат валидни и за разпространени нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен и аспирин, тъй като имат подобни биологични механизми.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини