Бойко Борисов: До 2022 година ЕК трябва да осигури 43 млрд. евро по фонд „Африка“

Досега Европа подценяваше Африка. Това обаче не е печелившо. Сега трябва да се инвестира в Африка, особено в образованието. Всички трябва да им помогнем, но и те самите трябва да си помогнат. Фактът, че толкова държави присъстват на форума днес във Виена, е показателен. Това каза премиерът Бойко Борисов на форума на високо равнище ЕС-Африка, който се провежда във Виена под егидата на австрийското председателство на Съвета на ЕС, се посочва прессъобщение на правителствената пресслужба.

Срещата е под надслов „Сътрудничеството в дигиталната ера“. Тя бе открита от канцлера на Австрия Себастиян Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Целта на форума е да допринесе за насърчаване на иновациите и цифровизацията като важни фактори за бъдещото развитие на двата континента.

В обръщението си българският министър-председател подчерта, че дигитализацията оказва голямо влияние върху държавите и обществата ни, защото трансформира продукти, процеси и бизнес модели във всички отрасли - от строителството, здравеопазването до селското стопанство и туризма. Прогноза на Световния икономически форум показва, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват дигитални умения.

„Неслучайно те бяха основен елемент от програмата на триото Естония – България – Австрия и приоритет на Българското председателство“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че образованието е в основата на всяка една икономика и благосъстоянието на гражданите.

„Точно затова в следващите 2 години България ще инвестира 50 млн. евро от оперативните програми в проект „Образование за утрешния ден“, посочи премиерът Бойко Борисов. Проектът е насочен към дигитализацията на средното образование и предвижда създаване на отворени образователни ресурси, обучение на учители и ученици по дигитални умения, информационни кампании за дигитална компетентност, медийна грамотност, киберсигурност.

„Прилагането на нови дигитални технологии във всички сфери ще спомогне за развитието на африканските икономики и постигането на целите, начертани съвместно от ЕС и Африка“, каза още българският министър-председател. Той посочи, че предпоставка всичко това да се случи, е адекватното за времето образование и високи нива на грамотност на двата континента.

В интервю Борисов отговаря пространно на въпроси относно газопреносната ни мрежа и наложената на БЕХ глоба от 77 млн. евро, вижте във видеото:.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ба
    Банго Васил
    4 0
    17:41, 18 дек 2018
    Хайдеееееееееее оправихме Балканите Българията дойде ред и на Африка Ашколсун Бойко ефенди ние сме си почти в Африка
  • 2
    Гр
    гражданин
    3 0
    17:49, 18 дек 2018
    Евала Бойко изтрепа рибата.А магистрали ще им строим ли?
  • 3
    Ми
    минас ованес- керкенес
    2 0
    20:34, 18 дек 2018
    Не само магистрали а ибизнесмени ще им пратим да ги научат лъжи и котешки каваци а също и фолкпевици
Последни новини