Хиляди унгарци отново протестираха срещу "робския" закон

Няколко хиляди унгарци излязоха снощи за пети пореден ден на протест срещу премиера Виктор Орбан пред сградата на държавната телевизия в Будапеща въпреки минусовите температури, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Повод за протестите в последната седмица стана нов закон, който позволява на работодателите да изискат от служителите си до 400 часа наднормен труд годишно и да могат да забавят изплащането му до 3 години. Това на практика означава шестдневна работна седмица, коментират критиците на промените.

Депутати от всички опозиционни партии излязоха на временна трибуна, за да обявят, че протестите ще продължат, докато не им бъде позволено да прочетат исканията си по държавната телевизия.

Според правителството законът ще намали недостига на работна ръка в процъфтяващи сектори и ще даде на работниците възможност да печелят повече.

Исканията на протестиращите обаче се разшириха, като вече включват премахване на корупцията, създаване на независима съдебна власт и гарантиране на неутралитета на държавните медии, отбелязва АП.

По-рано вчера група от 10 унгарски депутати влезе в сградата на Унгарската държавна медийна компания в Будапеща. Някои от тях бяха изведени от охраната. Според депутатите полицията е последвала заповедите на частните охранители, извеждайки ги от медията, вместо да защити правото им да влизат в обществени сгради.

Коментари в сайта

Последни новини