В Унгария изхвърлиха протестиращи опозиционни депутати от държавната телевизия

Охранители са изхвърлили физически унгарски опозиционни депутати от сградата на унгарската държавна телевизия MTVA в Будапеща рано тази сутрин, съобщава "Асошиейтед прес".

Във видео, публикувано в профила във "Фейсбук" на опозиционния депутат Бернадет Сел, тя и независимият опозиционен депутат Акос Хадажи се вижда да бъдат изтласквани от сградата на MTVA от охранители.

Група от 10 депутати са влезли в сградата, настоявайки за правото да прочетат пет искания на живо в ефир. Исканията са включвали отмяната на новия трудов закон, приет през миналата седмица в парламента, който дава на работодателите право да изискват до 400 часа задължително извънредно работно време, без уредено заплащане в продължение на до три години.

Дясното правителство на премиера Виктор Орбан твърди, че законът щял да помогне за облекчаване на настоящия недостиг на работна ръка в процъфтяващия производствен сектор в Унгария и щял да позволи на работниците да печелят повече.

Ала "робският закон", както го наричат критиците, предизвика масови протести сред синдикатите и опозиционните партии от целия политически спектър.

Хиляди пренебрегнаха мразовитите минусови температури, за да се съберат пред сградата на парламента в Будапеща вчера, където говорители порицаха новия закон, докато гневната тълпа скандираше лозунги като "Стига вече".

След като протестиращите се разотидоха вчера вечерта, около 2000-3000 души се преместиха пред държавната телевизия, скандирайки антиправителствени лозунги.

След като делегацията от опозиционни депутати беше допусната до сградата, за да изкажат исканията си, полицейски части за борба с безредици пред сградата са използвали пиперлив газ най-малко два пъти, за да отблъснат протестиращите, опитващи се да пробият полицейския кордон.

Хадажи е прочел исканията пред камера в ранните часове на днешния ден, но не е ясно дали те са били излъчени.

Протестиращите се завърнаха пред сградата на MTVA тази сутрин и се зарекоха да продължат борбата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини