Диета с мазнини или диета без мазнини? Учените постигнаха консенсус

Кое е по-добре, диета с ниско съдържание на мазнини и повече въглехидрати или диета с високо съдържание на мазнини и малко въглехидрати - или няма значение?

В нова статия, публикувана на корицата на специалното издание на списание Science по въпросите на храненето, изследователи от Харвардската школа по обществено здраве TH Chan, Детската болница в Бостън и екип с разнообразен опит и гледна точка по въпроса, постигат консенсус по този въпрос, а по нюансите в този спор се предвижда в бъдеще научноизследователска програма, която да изясни и другите аспекти по темата, съобщава Science Daily.

Изследователите са на единно мнение, че няма специфично съотношение на мазнини към въглехидрати, което да е най-доброто за всички и че една цялостна висококачествена диета, която е с ниско съдържание на захар и рафинирани зърна, ще помогне на повечето хора да поддържат здравословно тегло и нисък риск от хронични заболявания.

"Това е модел как можем да преодолеем противоречията по въпросите за храненето", коментира водещият автор Дейвид Лудвиг (David Ludwig), професор в Катедрата по хранене в Харвард и лекар в Детската болница в Бостън. "Нашата цел бе да съберем екип с различни области на компетентност и противоположни възгледи и да открием областите, по които имаме съгласие, без да се задълдочаваме в различията".

Прегледът бе публикуван онлайн в Science.

Авторите описват фактите по три противоположни позиции в диетите относно насоките за консумация на мазнини и въглехидрати:

  1. Високата консумация на мазнини причинява затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и вероятно рак, поради което диетите с ниско съдържание на мазнини са оптимални.
  2. Преработените въглехидрати имат отрицателно въздействие върху метаболизма, ниско въглехидратните или кетогенните (много ниско въглехидратните) диети с високо съдържание на мазнини са по-добри за здравето.
  3. Относителното количество диетични мазнини и въглехидрати има малко значение за здравето - важно е какъв тип са консумираните мазнини или въглехидрати.

Учените се споразумяха, че ако се фокусират върху качеството на храната - замествайки наситените или трансмазнините с ненаситени мазнини и замествайки рафинираните въглехидрати с пълнозърнени храни и зеленчуци - повечето хора могат да поддържат добро здраве в рамките на широк диапазон от съотношения на мазнини към въглехидрати.

По някои въпроси не бе постигнато съгласие и авторите определиха списък с въпроси, които според тях могат да послужат като основа на нова програма за научни изследвания в областта на храненето, включително:

  1. Дали диетите с различни съотношения въглехидрати и мазнини влияят на състава на тъканите на тялото (съотношението на мазнини към друга тъкан), независимо от приема на калории?
  2. Дали кетогенните диети имат метаболитни преимущества, надхвърлящи тези на умереното ограничаване на въглехидратите и особено за диабета?
  3. Какви са оптималните количества от определени видове мазнини (включително наситените мазнини) в диета с много ниско съдържание на въглехидрати?

Разкриването на отговорите на тези въпроси, заявиха изследователите, в крайна сметка ще доведе до по-ефективни препоръки за хранене.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини