Хамас обяви победа над Израел

Палестинската терористична групировка Хамас приветства решението на военния министър на Израел Авигдор Либерман да подаде оставка като признание, че еврейската държава е "загубила", пише "Таймс оф Израел".

В съобщение на говорителя на Хамас Сами Абу Зухри се казва, че с оставката Израел "признава поражението си от ръцете на палестинската съпротива". Днешното решение представлява "победа за Газа", след като успя да се "противопостави на окупатора", поясни говорителят.

По-рано днес Либерман подаде оставка като военен министър  Оставката е във връзка с решението на премиера Бенямин Нетаняху да одобри споразумението за спиране на огъня с Хамас. Либерман коментира, че напуска поста заради "слабата" позиция на кабинета в отговор на изстреляните от Газа ракети, заради това, че правителството е позволило катарски пари и гориво в Ивицата Газа и заради забавената евакуация на Хан ал Ахмар.

"Това, което се случи вчера със спирането на огъня с Хамас, е капитулация пред терора. Не може да се каже по друг начин. Ние купуваме краткосрочно спокойствие за дългосрочна вреда върху сигурността", подчерта Либерман.

Той добави, че никога не се е съгласявал да се позволи катарски петрол и 15 милиона долара за Ивицата Газа, тъй като не може да се гарантира дали няма да попаднат в ръцете на терористи.

Вече бившият военен министър също отбеляза, че е подкрепил евакуация на Хан ал Ахмар, но Нетаняху издаде "писмена заповед" да се отложи.

Либерман поиска "възможно най-скоро" да се обявят предсрочни избори.

"Надявам се, че по време на разговорите между партийните лидери в неделя ще бъде постигнато споразумение за насрочване на дата за избори", съобщи той на пресконференция в Йерусалим.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини