Движението на входа на Пернике, както и на АМ "Люлин" беше блокирано за близо 3 часа от протестиращите. Те са против предстоящото увеличение на "Гражданска отговорност" и срещу високите цени на горивата. Протестиращите днес отново се събраха в кв. "Изток" и след това блокираха движението, отбелязва БНТ.

Блокадата продължи близо 3 часа. Тя приключи около 21 часа.

Протестът преминава спокойно, единствено част от протестиращите хвърляха бомбички и пиратки.

Точно в 18.30 часа десетки автомобили, подредени в автошествие, пристигнаха на пътния възел, свързващ магистралите "Струма" и "Люлин" с входа на Перник през квартал "Църква" и входа на София през Драгичево и Владая. Блокадата доведе до опашки от изчакващи автомобили и тежкотоварни камиони, уточнява БНР.

Освен за цената на бензина, хората изразяват недоволството си и от увеличението с до 30% на данъка за старите коли, както и от повишаването на цената на задължителната за автомобилите застраховка "Гражданска отговорност".

Протестът е организиран в социалните мрежи, протича мирно и със засилено присъствие на жандармерия и полиция. От няколко дни хиляди хора в цялата страна изразяват недоволството си, а за да бъдат чути исканията им, блокадите на някои основни пътни артерии продължиха с часове, което доведе до транспортен хаос.

Междувременно от МВР припомниха, че няма протест, който да разрешава блокирането на магистрали и главни пътища.