Най-малкият заболял от диабет е 50-дневно бебе (видео)

Пада възрастта на заболелите от диабет. Все повече деца страдат от тази коварна болест, която при тях се поддържа с инсулин през целия им живот.

Най-малкият пациент, диагностициран преди дни, е бебе на 50 дни. Това заяви за БГНЕС в навечерието на Световния ден за борба с диабета – 14-ти ноември, председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова.

Тя уточни, че болните са около 600 000 души като други над 200 000 все още не са диагностицирани или са в преддиабетно състояние.

Според Котова профилактичните прегледи не трябва да бъдат само задължителни както е и сега , а да се налага глоба на хората, които не ги правят в определените срокове.

„Проблемите са по-скоро административни, отколкото медицински. В България пациентите се лекуват с медикаменти, които са на световно ниво, но достъпът до тях е изключително труден и разделящ не по медицински критерий, а административен. Настояваме достъпът до европейските медикаменти да бъде облекчен както за самата държава, така и за пациентите. Трябва да се прекрати и практиката на няколко години пациентите да се преосвидетелстват, защото заболяването е нелечимо. Ежемесечното ходене в точно определена дата до личния лекар за рецепта също е безсмислено”, обясни Котова.

Независимо, че от здравното министерство твърдят, че терапията зависи изцяло от лекуващия лекар това не е така, защото медиците се съобразяват с редица заложени критерии, които не могат да се прескачат, а ако някой дръзне да го направи бива санкциониран, добави председателят на асоциацията.

Според Елисавета Котова съществува дискриминация и при даването на тест ленти.

„Децата до 19 г. получават по 1100 ленти на година, а хората над тази възраст получават 450 ленти на година, които са крайно недостатъчно, защото инсулинът не може да се постави без да се измери нивото на кръвната захар. Всеки един пациент поставя по 4-5 инжекции на ден. Ние сме поискали по 150 ленти на месец както е в нормалния свят. Те са достатъчни на месец”, заяви Котова.

Тя разкри, че хората по света от години не е необходимо да се убождат преди всяко поставяне на инсулин, защото разполагат със сензори, които им дават възможност постоянно да следят нивото на кръвната си захар без да е необходимо да изпитват болка. Според нея иновациите в здравеопазването идват с огромно закъснение у нас, което трябва да се промени.
 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
03 апр 2020
Последни новини