БАБХ да спазва наредбите си, призоваха от птицевъдния бранш

В Агенцията по безопасност на храните трябва да спазват собствените си наредби за ограничаване на разпространението на птичи грип. Това заяви пред БНР Борислав Спасов от професионалната организация на производителите на водоплаващи птици. Представителите на бранша все още очакват среща и с ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Преди ден производителите на гъши дроб поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов.

Преди два дни производителите на птиче месо и продукти в България поискаха оставката на ръководството на Агенцията за храните заради неясните, според тях, мерки срещу птичия грип.

"Само преди няколко месеца имаше топла медийна обстановка във връзка с проби с малки преживни животни. Правите ли асоциации с тогавашните случки, в които имаше няколко стопанства, може би десетина ферми, в която всичко това много се затопли като медиен шум и като проблематика", запита риторично Спасов.

Според него същият сценарий се случва с 10 000 души, заети в птицевъдния бранш. Единствената разлика е, че ако тогава е била отделна част от страната, някакви отделни гранични райони, то сега се случва вкупом срещу 270 ферми и срещу 10 000 души едновременно, категоричен е Борислав Спасов.

Представители на птицевъдния бранш преди два дни обвиниха ръководството Агенция по храните в некомпетентност и манипулация.

Относно мерките за задължително евтаназиране на заразените животни в случай на зараза представителят на птицевъдния бранш заяви, че винаги преди тежка епизоотична обстановка се консултират с министерството и БАБХ за засилване на мерките. "Още преди първата вълна ние се срещахме с представители на БАБХ. Бяхме изключително отговорни", каза Борислав Спасов.

За разделението на два лагера на производителите от птичия грип - отглеждащи кокошки и на отглеждащи патици Спасов поясни, че: "Инфлуенцата по птиците поразява всички птици".

По думите му, птичият грип поразява особено кокошия вид, но "същият ефект има и върху патешкия вид - патиците до 30-я ден умират почти 100%, до 50-я ден 60-70%, а след 50-я ден смъртността може да бъде намалена до 20-30%.

Тези проценти на смъртност за патешкия производител на гъши дроб означават тотален фалит, така че инфлуенцата по птиците не облагодетелства патешкия вид", поясни той.

Според него разделението се получава, защото някои хора си мислят, че тези, които отглеждат водоплаващи птици са само преносители на заразата, а не страдат от нея. Това не е така, категоричен е представителят на тази част на бранша. "Водоплаващият вид страда не по-малко от кокошия", допълни Спасов.

Запитан защо при конкретен случай с патици не се говори за евтаназиране, а за това, че хиляди птици са оставени да умрат, Спасов каза, че той като стопанин няма право нито да разсели, нито да унищожи птиците.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини