Започна гласуването в САЩ

Изборните секции отвориха врати в източните американски щати. Гражданите на САЩ започнаха да гласуват на важни междинни избори, които бележат първия голям изборен тест за управлението на президента на Щатите Доналд Тръмп и за контрола в Конгреса, информира АФП.

Щатите Мейн, Ню Хемпшър, Ню Джърси, Ню Йорк и Вирджиния отвориха секциите в 06,00 часа. Повечето секции ще останат отворени до 19,00 часа местно време.

Републиканците са напълно наясно, че ако изгубят мнозинството си в двете камари, това ще им попречи да прокарат политическия си дневен ред през следващите две години.

Американците гласуват за подмяна на 435-местната Камара на представителите, 35 места в 100-местния Сенат, 39 губернаторски поста и места в щатските законодателни органи.

Демократите се надяват да получат мнозинство в Камарата на представителите, която се контролира от републиканците от януари 2011 г. Битката се очаква да бъде в така наречените "суинг" щати, където разликата между двамата кандидати е под 10%, включително Флорида, Аризона, Охайо, Монтана, Невада, Уисконсин и Минесота.

Прогнозите са Републиканската партия да запази мнозинството си в Сената.

Рекордна избирателна активност се очаква. На ранното гласуване са участвали 35 милиона американци.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини