На този ден преди 80 години марсианците пристигнаха да завладеят Земята

В навечерието на Хелоуин 1938 год. радиостанция CBS пуска радиопиеса на артистите от Mercury Theatre. Предаването било замислено като шега, но американците, които слушали вечерта адаптацията по "Война на световете" на Хърбърт Уелс, приели трагично сериозно пристигането на марсианците, обявено в ефир. Паниката била масова, образували се километрични опашки напускащи, а в полицейските участъци се явили въоръжени доброволци. Хората масово повярвали, че са участници в междупланетна война и реагирали адекватно на това.

 В началото на предаването прозвучало предупреждение, но явно никой не обърнал внимание:

"Дами и господа! Радио корпорация “Кълъмбия” ви представя Орсън Уелс и трупата на “Мъркюри театър в ефир" в драматизацията на романа “Война на сверовете" на Хърбърт Джордж Уелс". Следвала стандартно прогнозата за времето и музика. Внезапно музиката стихнала и диктор със сериозен глас съобщил за появата на изключително ярки избухвания на повърхността на Марс. Пуснали отново музика, но тя прекъсвала за шокиращи съобщения. Астрономи обявили, че към Земята лети неидентифицитано голямо тяло. След това "кореспондент" на радиостанцията предавал от мястото на падане на гигантски метеорит. С треперещ от вълнение глас репортерът описал големия кратер, масовата смърт на хора, загинали при падането му и тълпите любопитни, които полицията разпръсквала.

Пуснали интервю с фермер, останал без крави, без реколта и съседи заради метеорита. И тогава станало ясно, че падналото тяло е чуждопланетен кораб и от него излизат странни същества с оръжия с немислима разрушителна сила и изпепеляват всичко наоколо с "лъчи на смъртта".

Последвали съобщения за още приземяващи се апарати, изтребващи хора и унощожаващи инфраструктурата. Неназован министър на вътрешните работи призовал хората да запазят спокойствие. Кореспондентът побягнал в викове "Всички ще умрем" и връзката с него прекъснала.  В ефир заговорил някой си професор Пирсън. Той разказвал за развитите технологии на марсианците, но го прекъснал началникът на националната гвардия на Ню Джърси, който обявил военно положение в няколко окръга и изпратил части да евакуират мирните жители.

Следващият репортаж от "мястото на събитието" бил за марсианците, които включили оръжията си на пълна мощност и започнали масово унищожение на земляните. Изпепелили военните, после цяло село. "Репортер" предавал всичко това, бягайки от "лъчите на смъртта" по задръстените с бежанци пътища, край горящи къщи и обезобразени трупове. Това на фона на чудовищно скърцане, вой и взривове. Кулминацията настъпила, когато марсианците достигнали река Хъдсън, разпръсквайки отровни газове.

Радиоприемниците замлъкнали. В този момент, 40 минути след началото на предаването, диктор напомнил, че това е драматизация по художествено произведение. 

След това идвала развръзката хепиенд - професор Пирсън описал края на марсианската атака - пришълците гинели като мухи заради липсата на имунитет към земните бактерии.

Когато минал час, в края на предаването Орсън Уелс излязъл от ролята си и поздравил слушателите за Хелоуин. Но вече никой не го слушал. Америка била в масова паника.

Хората приели спектакъла за реалност, имало истерични, които скачали от прозорците, или грабнали каквото им попаднало бягали от домовете си. Образували се километрични задръствания, хората искали да избягат и да се скрият някъде от ужаса на пришълците.

Телефонните линии също били претоварени, впоследствие телефонните компании отбелязали, че обичайните показатели били надхвърлени пет пъти.

За четвърт час нюйоркската полиция получила над две хиляди повиквания, а в Ню Джърси наистина мобилизирали Националната гвардия и пожарните бригади.

Хората звънели в болници и държавни служби с молби да ги спасят. Други искали да им раздадат оръжие, срочно да се минират пътищата, да се изпратят срещу марсианците летци смъртници с напълнени с взрив самолети.

Скоро се появили и "свидетели", по чудо избегнали смъртта, които искали да разкажат своите истории. Хората разказвали, че действително са видели просвятванията от изстрелите на марсианците и усещали миризмата на отровните им газове.

Хората започнали да се връщат по домовете си едва на следващата сутрин. На първите страници във вестниците започнали да се появяват снимки на Орсън Уелс с обяснения на случилото се. И така продължило повече от месец, излезли над 12,5 хиляди публикации. Обхватът на аудитория на радиопредаването бил 6 милиона души, в реалността на атаката повярвали 1,2 млн.

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини