На този ден преди 80 години марсианците пристигнаха да завладеят Земята

В навечерието на Хелоуин 1938 год. радиостанция CBS пуска радиопиеса на артистите от Mercury Theatre. Предаването било замислено като шега, но американците, които слушали вечерта адаптацията по "Война на световете" на Хърбърт Уелс, приели трагично сериозно пристигането на марсианците, обявено в ефир. Паниката била масова, образували се километрични опашки напускащи, а в полицейските участъци се явили въоръжени доброволци. Хората масово повярвали, че са участници в междупланетна война и реагирали адекватно на това.

 В началото на предаването прозвучало предупреждение, но явно никой не обърнал внимание:

"Дами и господа! Радио корпорация “Кълъмбия” ви представя Орсън Уелс и трупата на “Мъркюри театър в ефир" в драматизацията на романа “Война на сверовете" на Хърбърт Джордж Уелс". Следвала стандартно прогнозата за времето и музика. Внезапно музиката стихнала и диктор със сериозен глас съобщил за появата на изключително ярки избухвания на повърхността на Марс. Пуснали отново музика, но тя прекъсвала за шокиращи съобщения. Астрономи обявили, че към Земята лети неидентифицитано голямо тяло. След това "кореспондент" на радиостанцията предавал от мястото на падане на гигантски метеорит. С треперещ от вълнение глас репортерът описал големия кратер, масовата смърт на хора, загинали при падането му и тълпите любопитни, които полицията разпръсквала.

Пуснали интервю с фермер, останал без крави, без реколта и съседи заради метеорита. И тогава станало ясно, че падналото тяло е чуждопланетен кораб и от него излизат странни същества с оръжия с немислима разрушителна сила и изпепеляват всичко наоколо с "лъчи на смъртта".

Последвали съобщения за още приземяващи се апарати, изтребващи хора и унощожаващи инфраструктурата. Неназован министър на вътрешните работи призовал хората да запазят спокойствие. Кореспондентът побягнал в викове "Всички ще умрем" и връзката с него прекъснала.  В ефир заговорил някой си професор Пирсън. Той разказвал за развитите технологии на марсианците, но го прекъснал началникът на националната гвардия на Ню Джърси, който обявил военно положение в няколко окръга и изпратил части да евакуират мирните жители.

Следващият репортаж от "мястото на събитието" бил за марсианците, които включили оръжията си на пълна мощност и започнали масово унищожение на земляните. Изпепелили военните, после цяло село. "Репортер" предавал всичко това, бягайки от "лъчите на смъртта" по задръстените с бежанци пътища, край горящи къщи и обезобразени трупове. Това на фона на чудовищно скърцане, вой и взривове. Кулминацията настъпила, когато марсианците достигнали река Хъдсън, разпръсквайки отровни газове.

Радиоприемниците замлъкнали. В този момент, 40 минути след началото на предаването, диктор напомнил, че това е драматизация по художествено произведение. 

След това идвала развръзката хепиенд - професор Пирсън описал края на марсианската атака - пришълците гинели като мухи заради липсата на имунитет към земните бактерии.

Когато минал час, в края на предаването Орсън Уелс излязъл от ролята си и поздравил слушателите за Хелоуин. Но вече никой не го слушал. Америка била в масова паника.

Хората приели спектакъла за реалност, имало истерични, които скачали от прозорците, или грабнали каквото им попаднало бягали от домовете си. Образували се километрични задръствания, хората искали да избягат и да се скрият някъде от ужаса на пришълците.

Телефонните линии също били претоварени, впоследствие телефонните компании отбелязали, че обичайните показатели били надхвърлени пет пъти.

За четвърт час нюйоркската полиция получила над две хиляди повиквания, а в Ню Джърси наистина мобилизирали Националната гвардия и пожарните бригади.

Хората звънели в болници и държавни служби с молби да ги спасят. Други искали да им раздадат оръжие, срочно да се минират пътищата, да се изпратят срещу марсианците летци смъртници с напълнени с взрив самолети.

Скоро се появили и "свидетели", по чудо избегнали смъртта, които искали да разкажат своите истории. Хората разказвали, че действително са видели просвятванията от изстрелите на марсианците и усещали миризмата на отровните им газове.

Хората започнали да се връщат по домовете си едва на следващата сутрин. На първите страници във вестниците започнали да се появяват снимки на Орсън Уелс с обяснения на случилото се. И така продължило повече от месец, излезли над 12,5 хиляди публикации. Обхватът на аудитория на радиопредаването бил 6 милиона души, в реалността на атаката повярвали 1,2 млн.

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
21.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
21.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
21.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
21.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
21.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
21.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
21.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
21.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
21.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
21.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
21.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
21.09.2019
Последни новини