На този ден преди 80 години марсианците пристигнаха да завладеят Земята

В навечерието на Хелоуин 1938 год. радиостанция CBS пуска радиопиеса на артистите от Mercury Theatre. Предаването било замислено като шега, но американците, които слушали вечерта адаптацията по "Война на световете" на Хърбърт Уелс, приели трагично сериозно пристигането на марсианците, обявено в ефир. Паниката била масова, образували се километрични опашки напускащи, а в полицейските участъци се явили въоръжени доброволци. Хората масово повярвали, че са участници в междупланетна война и реагирали адекватно на това.

 В началото на предаването прозвучало предупреждение, но явно никой не обърнал внимание:

"Дами и господа! Радио корпорация “Кълъмбия” ви представя Орсън Уелс и трупата на “Мъркюри театър в ефир" в драматизацията на романа “Война на сверовете" на Хърбърт Джордж Уелс". Следвала стандартно прогнозата за времето и музика. Внезапно музиката стихнала и диктор със сериозен глас съобщил за появата на изключително ярки избухвания на повърхността на Марс. Пуснали отново музика, но тя прекъсвала за шокиращи съобщения. Астрономи обявили, че към Земята лети неидентифицитано голямо тяло. След това "кореспондент" на радиостанцията предавал от мястото на падане на гигантски метеорит. С треперещ от вълнение глас репортерът описал големия кратер, масовата смърт на хора, загинали при падането му и тълпите любопитни, които полицията разпръсквала.

Пуснали интервю с фермер, останал без крави, без реколта и съседи заради метеорита. И тогава станало ясно, че падналото тяло е чуждопланетен кораб и от него излизат странни същества с оръжия с немислима разрушителна сила и изпепеляват всичко наоколо с "лъчи на смъртта".

Последвали съобщения за още приземяващи се апарати, изтребващи хора и унощожаващи инфраструктурата. Неназован министър на вътрешните работи призовал хората да запазят спокойствие. Кореспондентът побягнал в викове "Всички ще умрем" и връзката с него прекъснала.  В ефир заговорил някой си професор Пирсън. Той разказвал за развитите технологии на марсианците, но го прекъснал началникът на националната гвардия на Ню Джърси, който обявил военно положение в няколко окръга и изпратил части да евакуират мирните жители.

Следващият репортаж от "мястото на събитието" бил за марсианците, които включили оръжията си на пълна мощност и започнали масово унищожение на земляните. Изпепелили военните, после цяло село. "Репортер" предавал всичко това, бягайки от "лъчите на смъртта" по задръстените с бежанци пътища, край горящи къщи и обезобразени трупове. Това на фона на чудовищно скърцане, вой и взривове. Кулминацията настъпила, когато марсианците достигнали река Хъдсън, разпръсквайки отровни газове.

Радиоприемниците замлъкнали. В този момент, 40 минути след началото на предаването, диктор напомнил, че това е драматизация по художествено произведение. 

След това идвала развръзката хепиенд - професор Пирсън описал края на марсианската атака - пришълците гинели като мухи заради липсата на имунитет към земните бактерии.

Когато минал час, в края на предаването Орсън Уелс излязъл от ролята си и поздравил слушателите за Хелоуин. Но вече никой не го слушал. Америка била в масова паника.

Хората приели спектакъла за реалност, имало истерични, които скачали от прозорците, или грабнали каквото им попаднало бягали от домовете си. Образували се километрични задръствания, хората искали да избягат и да се скрият някъде от ужаса на пришълците.

Телефонните линии също били претоварени, впоследствие телефонните компании отбелязали, че обичайните показатели били надхвърлени пет пъти.

За четвърт час нюйоркската полиция получила над две хиляди повиквания, а в Ню Джърси наистина мобилизирали Националната гвардия и пожарните бригади.

Хората звънели в болници и държавни служби с молби да ги спасят. Други искали да им раздадат оръжие, срочно да се минират пътищата, да се изпратят срещу марсианците летци смъртници с напълнени с взрив самолети.

Скоро се появили и "свидетели", по чудо избегнали смъртта, които искали да разкажат своите истории. Хората разказвали, че действително са видели просвятванията от изстрелите на марсианците и усещали миризмата на отровните им газове.

Хората започнали да се връщат по домовете си едва на следващата сутрин. На първите страници във вестниците започнали да се появяват снимки на Орсън Уелс с обяснения на случилото се. И така продължило повече от месец, излезли над 12,5 хиляди публикации. Обхватът на аудитория на радиопредаването бил 6 милиона души, в реалността на атаката повярвали 1,2 млн.

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини