Хелоуин и България: Липсват ли чудесата в празниците ни?

"За" и "против" празнуването на Хелоуин в България се превръща във вечен спор в края на октомври всяка година.

Според фолклориста проф. д-р Георги Краев, ако българинът иска да празнува, значи нещо липсва в нашата празнична система. "Кое е то? Чудото", попита и си отговори той. Според Краев древността на Хелоуин успява да пробие чудото до поп културата.

"Съвременното общество е объркано на тема празници, имаме измислено Министерство на културата, което се занимава с профсъюзни проблеми, но не и за културата като такава, едва ли въобще се сещат какво е Хелоуин и защо му е на българина Хелоуина", каза Краев пред БНТ.

Той отрече българските празници да са овехтели. Според него овехтели са българските културни инженери, които подреждат празничната система.

Краев коментира и опасенията, че Хелоуин измества празнуването на Деня на народните будители, с който съвпада.

"Трудно е да се каже дали този празник е застрашен. Причината е, че няма проучване какво е отношението на българското общество към този, който боде, към умните, уважава ли ги.

"Българското е толкова силно, няма как Хелоуин да го застраши", смята и американката Анджела Родел, която от повече от 20 години живее в България.

Според нея повечето съвременни хора не разбират корените и защо има такива празници. Тя обясни и че в Америка е така, за повечето хора Хелоуин е просто купон.

"Всяка култура почти навсякъде в целия свят има карнавал и това е важно за нас като архетип", каза още Родел.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини