Тръмп затваря границата с Мексико с още 5200 военни

Генералът от военновъздушните сили на САЩ Терънс О'Шонъси заяви, че Пентагона ще изпрати 5 200 войници на границата между САЩ и Мексико. Те ще имат за задача да предотвратят влизането на нелегални имигранти в страната, предаде Ройтерс.

Това изявление бе направено от генералния щаб на американските военновъздушни сили на пресконференция във Вашингтон.

Генералът от ВВС уточни, че част от военния персонал, който ще бъде изпратен на южната граница на страната, ще бъде въоръжен.

"Смятам, че президентът изясни, че граничната сигурност засяга националната сигурност", каза О'Шонъси.

Първите 800 войници вече са изпратени на държавната граница на Съединените щати и Мексико. Те ще бъдат разположени в Тексас и Аризона. 

Стъпката става факт преди насрочените за 6 ноември междинни избори за конгреса. Те са важни за президента Доналд Тръмп. Той се надява да запази доминацията на Републиканската партия.

Ако републиканците загубят контрола над Камарата на представителите или Сената, за следващите две години може да е по-трудно за Тръмп да продължи с политическата си програма.

Според проучване на Pew Research Center, проведено в края на септември и началото на октомври, 75% от републиканците смятат, че незаконната имиграция е много голям проблем, в сравнение с 19% от демократите.

По-рано вестник "Вашингтон пост" написа, че американският президент Доналд Тръмп е издал специален указ за затваряне на страната от мигранти, като е изпратил войските до границата.

По различни оценки около 6000 души от Централна Америка са се насочили към американо-мексиканската граница с намерението да влязат в САЩ.

Вече има 2100 служители от Националната гвардия на границата на САЩ. Те са изпратени там от месец април след искане на Тръмп.

Решението да се изпрати армията на границата е спорен въпрос. Решението на Тръмп за военните, които се гордеят, че са непартийни, ги въвлича в политически въпрос само дни преди изборите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини