Болница в Перник може да остане без отопление през зимата

Болницата за продължително лечение и рехабилитация /БПЛР/ в Перник е застрашена да остане без отопление през зимата, алармира управителят на здравното заведение д-р Венцислав Чунов. Той посочи, че закупеният през 2015 г. мощен котел на пелети оттогава стои неизползваем и тази зима също вероятно няма да бъде пуснат в експлоатация.

Котелът е предназначен да захрани цялата сграда, която е с разгъната застроена площ 10 000 кв.м. Съоръжението е закупено за 150 000 лв. по програма за енергийна ефективност.

Не са правени обаче 72-часови проби, защото обновената част от отоплителна инсталация на сградата няма да издържи на мощността на котела, обясни председателят на общинския съвет Иво Савов. По думите му за тригодишния период съоръжението частично е ограбено, но щетите са възстановими.

Община Перник не е продължила работата си по проекта за енергийна ефективност, за който е имала одобрение, коментира общинският съветник Милан Миланов. Д-р Чунов поиска за два етажа на болницата да бъдат закупени проточни котли от каскаден тип, или нов котел на газ. Съществуващата система трябва да заработи, смятат кметът Вяра Церовска и председателят на общинския съвет Иво Савов.

БПЛР е правоприемник на бивш профилакториум, строен от мината в подножието на местната планина Голо бърдо. Здравното заведение е отворило врати през 1959 г. като база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация в столичния квартал "Овча купел". Сега болницата е общинска. Тук се лекуват болни от инсулт, инфаркт, посттравматични състояния и др.

Източник: fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини