Джон Ленън днес щеше да навърши 78 години

На 78 години. На толкова щеше да е днес един от най-гениалните музиканти на всички времена, ако на 8 декември 1980 г. не бяха го застигнали куршумите на умопомрачен фен, стрелял в екзалтацията си по звездата на легендарните Бийтълс пред дома му в Ню Йорк.

Джон Уинстън Оно Ленън е роден на днешната дата-9 октомври през 1940 година в Ливърпул.

Той е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век. Придобива световна известност като член и водеща фигура в рок формацията Бийтълс, получила международна слава през 60-те години. В основата на еволюцията в стила на групата, който от традиционни любовни сюжети, на фона на семпла мелодия, прераства в социално ангажирани текстове, а състава започва да експериментира с различни музикални течения.

През 1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно, която оказва силно влияние върху по-нататъшното му творческо развитие. Сътрудничеството между двамата започва през 1968 г., издават и първия си албум. Ленън и Оно сключват брак в следващата година.

От самото си създаване „Бийтълс“ се радват на широка популярност и обичта на феновете си по цял свят. Следват турнета, записи, клипове и награди, сред които „Грами“ и „Брит“. Те получават признание „Албум на годината“, „Най-добър нов изпълнител“, „Най-добър видеоклип“ и „Награда за цялостно творчество“. Но през 1970 г. всичко се променя, когато бандата се разпада. В музикалните среди и до днес се твърди, че причина за тъжното събитие е любимата на Джон Ленън – Йоко Оно. Към днешна дата вдовицата продължава да отрича, че носи вина за разпада на „Бийтълс“.

В периода след състава бившият бийтълс се утвърждава като солов изпълнител, с по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие.

Албумът Imagine /Представи си/ от 1971 г. е най-популярната самостоятелна творба на Ленън, а едноименната песен става лице на неговата гражданска позиция.

От 1975 г. Ленън се установява за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекара повече време със семейството си. След дълга творческа пауза той се захваща с издаването на нов албум „Двойна фантазия“. Албумът има добри отзиви от критиците. Три седмици преди официалното му издаване Джон Ленън е застрелян пред жилището си от вманиачения почитател Марк Дейвид Чапман.

Мисли на Джон Ленън, които хората помнят и цитират и до днес:

„Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове.“

„Мечта, която мечтаеш сам е само мечта. Мечта, която мечтаете заедно е реалност.“

„Както обикновено, зад всеки идиот има велика жена.“

„Времето, което с удоволствие си загубил, не е загубено.“

„Част от мен подозира, че съм загубеняк, а другата счита, че съм всемогъщ.“

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини