Прокуратурата поиска постоянен арест за 6 от задържаните за схеми с онколекарства

Прокуратурата поиска за постоянно да бъдат задържани шестима от седемте арестувани лица за участие в престъпна група за злоупотреба с лекарства за онкоболни, информира БНР.
 
За седмия задържан държавното обвинение е поискало мярка за неотклонение "домашен арест" по здравословни причини.
 
Специализираният наказателен съд заседава по искането на прокуратурата.Сред задържаните са двама лекари от столичната болница "Йоан Павел", фармацевт от болницата "Свети Мина" в Благоевград, посредник на фирма за износ на медикаменти и още трима души.
 
От прокуратурата описаха две престъпни схеми. Наблюдаващият прокурор Лилия Манолова заяви по-рано днес, че лекарствата, предназначени за онкоболни и закупени от здравната каса, са излизали от двете болници и чрез износител са стигали най-вероятно до страни от Европейския съюз, където се продавали законно на много по-високи цени."На лица, нуждаещи се от такива вливания - раково болни, не са вливани, но са изписвани, че са вливани такива лекарства. Те са лежащо болни хора, на които срещу името е записано дата, партиден номер, лекарство, конкретно количество вливане - но това не се е случило. Втората схема, по която работим, това е подмяна на такива лекарства от външни лица чрез лекари и медицински сестри в съответните болнични заведения. Подмяната е ставала чрез уговорки и предоставяне на сериозни парични възнаграждения за услугите. Съмненията се, че те не са оригинални лекарства, а са лекарства, които са придобити по друг начин", коментира прокурорът за общественото радио.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини