Русия изстреля свръхзвукова ракета на учения в Арктика (видео)

    Руският военен флот проведе първите си учения с ракетния комплекс „Бастион” на остров Котелни в морето Лаптеви (периферно море на Северния ледовит океан край Якутия).

    „Оникс” лети на много нискo със скорост до 1100 километра в час. Това я прави на практика неуязвима от противоракетните системи на вражеския флот.

    БРК (брегови ракетен комплекс) "Бастион" успешно е изпълнил стрелба със свръхзвукова противокорабна крилата ракета "Оникс" по морска мишена, намираща се на разстояние над 60 километра в морето.

    С това "Бастион" е подтвърдил готовността си да носи ефективно дежурство в Арктика и да изпълнява задачи по охраната на островната зона и морското крайбрежие на Русия, съобщава руското министерство на отбраната. Предстои „Бастион” да бъде въведен на въоръжение първо в Северния флот на Русия.

    БПК "Бастион” бе използван на 15 ноември 2016 год., в хода на нанасяните удари по обекти в Сирия. Тогава бе извършен пуск на ракети "Оникс" по цели на сушата. Това е първият случай на използване на комплекса в условията на реални бойни действия, както и първият широко известен случай на използване на комплекса по наземни цели.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини