Неочаквана полза от какаото и шоколада

Продуктите, съдържащи какао са досега неизвестен източник на винамин D2, сочи изследване на учени от Университета Мартин Лутър Кинг в Хале-Витенберг и Института Макс Рубнер (Германия), резултатите от което са публикувани в научните портали с отворен достъп. 

Изследователите предположили теоретично, че след сушенето на какаовите зърна на слънце, в тях прекурсорите на витамин D се трансформират във витамин D2.

Мас-спектрометричните анализи на различни какаови продукти потвърдили теорията, че какаото съдържа значително количество витамин D2.

Различните какаови продукти имат различни съдържание на D2, подчертават авторите на изследването. Какаовото масло и черният шоколад съдържат най-голямо количество витамин D2, в белия шоколад той е значително по-малко.

Витамините от групата D са незаменима част от храненето на човека, дефицитът води до респираторни заболявания, рахит и остеопороза.

Предишно изследване на учени от Университета Лом Линд в САЩ показва, че консумацията на черен шоколад с високо съдържание на какао подобрява имунитета и повишава мозъчната активност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини