Никакъв напредък по споразумението за Брекзит

Никакъв напредък по споразумението за Брекзит. Това е резултатът от работната вечеря на лидерите на ЕС в Залцбург, Австрия, пише "Ройтерс". Основната спънка е въпросът за режима на ирландско-британската граница.

"На този етап сме в застой. Няма прогрес", каза президентът на Литва Далия Грибаускайте.

"По въпроса за границата няма напредък. Нека видим какво ще покаже дискусията между 27-те утре", коментира словашкият премиер Петер Пелегрини. Във въпросната дискусия ще се съберат лидерите на страните членки без Тереза Мей.

Британският министър-председател е категорична, че Великобритания ще излезе от Съюза през март и че нов референдум по въпроса няма да има. В речта си Мей попитала колегите си как биха постъпили, ако от тях поискат да се съгласят с "юридическо разделяне" на техните страни. Това целял ЕС с искането за граница без граничен контрол между Република Ирландия и Северна Ирландия. Това означавало британската провинция да остане територия, в която да важат икономическите правила на ЕС.

Според нея проблемът можел да бъде разрешен, ако се гарантира "търговия без пречки".

Че липсва напредък потвърди и ирландският премиер Лео Варадкар в Залцбург вчера. Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също каза пред репортери, че споразумението с Великобритания все още е "твърде далече".

Според преговарящия екип на Брюксел проблемът не е само митнически - трябва да се гарантира, че влизащите в ЕС британски стоки ще бъдат произведени според правилата на ЕС - нещо,което Лондон иска да избегне.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини