Д-р Снежана Костова: Силантите пазят детските зъби от кариес

От 4 септември започна новата кампания за силанизация на първите детски постоянни зъби за тази година. Тя се провежда вече за осма поредна година през есента, безплатна е и благодарение на нея десетки хиляди деца в цялата страна се предпазват от кариес. Продължава до края на ноември и обхваща деца от пет до осемгодишна възраст. В област Кърджали тринайсет стоматолози от областния град, Крумовград, Черноочене, Ардино и Кирково са ангажирани с акцията на министреството на здравеопазването и  Българския зъболекарски съюз. 

Малко предистория. През 2010 г. е проведено мащабно епидемиологично проучване на деца от три възрастови групи: на 5-6 години, 12 години и 18 години. Целта на проучването е да се установи разпространението и честотата на зъбния кариес, заболяванията на пародонта и зъбночелюстните деформации. От 28-те области в страната са прегледани общо 20 160 деца, по 720 деца от област.

Резултатите показват, че относителният дял на децата на 5-6 г. без кариес общо за страната е 29 %; на 12 г. е 21 %, а на 18 годишна възраст - 8 %. Над 2/3 от прегледаните деца на 12 и 18 годишна възраст имат различни по тежест зъбночелюстни деформации, които са предпоставка за влошаване на оралното здраве в по-късна възраст. Оралната хигиена е незадоволителна във всички изследвани възрастови групи, поради което е наложително подобряване на информираността на родителите и децата.

Това е началото на Националната програма за профилактика на орални заболявания на деца от 0 до 18 години. Днес, години по-късно силанизацията все повече става осмислена част от живота на родителите, които искат да защитят зъбките на своите деца.

Зъби, които ние силанизираме в момента, са най-уязвими към зъбен кариес. Зъбният емайл все още не е узрял, децата не са научени да спазват лична хигиена и от там идва развитието на зъбния кариес. Силантите предотвратяват точно това. Силантът трае около две години и е напълно достатъчен, за да предпази зъба. Няма изпиляване, което е свързано с болка. С машинката се работи само, за да се почистят зъбите с една четка, специална. Зъбът се обработва с разтвори, подсушава се, след това се нанася силантът (той е като кремче), светва се с една лампа и се втвърдява. Трябва да ви кажа, че имам наблюдения, откакто тече тази кампания, родителите, сякаш започнаха по-често да водят децата си. За съжаление има и родители, които не са чували до сега за кампанията, но пък има и такива, които още лятото почват да ме питат кога да доведат децата си, разказа за Радио Кърджали д-р Снежана Костова, регионален координатор на програмата в област Кърджали 

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини