Единичен водороден атом в "призрачна връзка" с нищото

Възможно ли е наистина да бъде създадена химическа връзка с един атом, а не с обичайните два? Изглежда, че това би противоречало на законите на науката - като една ръка, която пляска, но учените смятат, че може да са намерили начин да го направят.

Подходът е изграден около атомите на Ридберг - те съдържат един електрон в силно възбудено състояние. Тези атоми обикновено се разглеждат като половината от специалните видове двуатомни връзки, т.нар. трилобитни молекули, които са особено големи поради отдалечения път на този електрон.

Отдалечената електронна орбита, която е от ключово значение за големите молекули на трилобита, може също така да позволи на водородните атоми на Ридберг да свържат с точка в празното пространство, показват нови изследвания.

Това свързване буквално с нищото би било изключително кратко, но би могло да отвори нов метод за промяна на много химически реакции. Според един от изследователите - Матю Еййлс от Университета Пурду в Индиана, връзката ще съществува няколко стотици микросекунди или дори повече в студена среда.

Ейлис и неговият екип наричат новите връзки "призрачни връзки" - самотният, възбуден електронет по същество се подлъгва, за да се прикрепи към същата позиция, както би бил, ако там имаше втори атом. Това може да стане чрез облъчване на атома с променлива последователност от електрически и магнитни импулси, като електроникът се държи далеч от ядрото на десетки нанометри.

Засега обаче това е само хипотеза: изследователите всъщност не са постигнали никакво свързване. Те са работили с математически модели, които предполагат, че може да бъде постигнато в лаборатория.

Същият екип теоретици преди няколко години разработи супер удължени атоми на Ридберг. Тези специални атоми, с размер около микрометър (около хиляда пъти по-голям от нормалното), могат да направят призрачното свързването.

Изследователите смятат, че "дори още по-екзотични" състояния биха могли да станат възможни чрез внимателно манипулиране на атомите на Ридберг. Биха могли дори да имат приложение в областта на квантовата механика, например при създаване на квантови врати - основна квантова схема.

И всичко, което променя химическите реакции на фундаментално ниво - от използването на светлина, за да ги създаде и унищожи, до създаването на връзки с един атом, може да отвори множество нови възможности.

Скоро можем да видим химични връзки, в които участва един атом, а не два. Следващата стъпка на учените е действително да разберат как да го постигнат в реален лабораторен експеримент.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
21 фев 2020
Последни новини