Единичен водороден атом в "призрачна връзка" с нищото

Възможно ли е наистина да бъде създадена химическа връзка с един атом, а не с обичайните два? Изглежда, че това би противоречало на законите на науката - като една ръка, която пляска, но учените смятат, че може да са намерили начин да го направят.

Подходът е изграден около атомите на Ридберг - те съдържат един електрон в силно възбудено състояние. Тези атоми обикновено се разглеждат като половината от специалните видове двуатомни връзки, т.нар. трилобитни молекули, които са особено големи поради отдалечения път на този електрон.

Отдалечената електронна орбита, която е от ключово значение за големите молекули на трилобита, може също така да позволи на водородните атоми на Ридберг да свържат с точка в празното пространство, показват нови изследвания.

Това свързване буквално с нищото би било изключително кратко, но би могло да отвори нов метод за промяна на много химически реакции. Според един от изследователите - Матю Еййлс от Университета Пурду в Индиана, връзката ще съществува няколко стотици микросекунди или дори повече в студена среда.

Ейлис и неговият екип наричат новите връзки "призрачни връзки" - самотният, възбуден електронет по същество се подлъгва, за да се прикрепи към същата позиция, както би бил, ако там имаше втори атом. Това може да стане чрез облъчване на атома с променлива последователност от електрически и магнитни импулси, като електроникът се държи далеч от ядрото на десетки нанометри.

Засега обаче това е само хипотеза: изследователите всъщност не са постигнали никакво свързване. Те са работили с математически модели, които предполагат, че може да бъде постигнато в лаборатория.

Същият екип теоретици преди няколко години разработи супер удължени атоми на Ридберг. Тези специални атоми, с размер около микрометър (около хиляда пъти по-голям от нормалното), могат да направят призрачното свързването.

Изследователите смятат, че "дори още по-екзотични" състояния биха могли да станат възможни чрез внимателно манипулиране на атомите на Ридберг. Биха могли дори да имат приложение в областта на квантовата механика, например при създаване на квантови врати - основна квантова схема.

И всичко, което променя химическите реакции на фундаментално ниво - от използването на светлина, за да ги създаде и унищожи, до създаването на връзки с един атом, може да отвори множество нови възможности.

Скоро можем да видим химични връзки, в които участва един атом, а не два. Следващата стъпка на учените е действително да разберат как да го постигнат в реален лабораторен експеримент.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини