РУО в Смолян даде допълнителни бройки за две ромски деца, баща им настоявал да учат в гимназията по икономика

    Областният управител Недялко Славов откри новата учебна година в Професионалната гимназия по икономика в Смолян „Карл Маркс“.

    Той приветства учениците, учителите, родителите и гостите на тържеството и допълни, че с голямо удоволствие участва в този празник, защото ПГИ „Карл Маркс” е учебно заведение, доказало през годините високото ниво на преподаване и авторитета си чрез добрите резултати и успешна реализация на възпитаниците си, както на регионално, така и на национално ниво.

    По-късно на пресконференция за новата учебна година и състоянието на училищната мрежа той сподели пред журналисти любопитен случай, на който станал свидетел днес на първия учебен ден в професионалната гимназия по икономика.

    „Един случай впечатляващ е, две деца от ромски произход, чийто баща яростно настояваше за записване в гимназията. Ето, това е добър пример за интеграция.“, коментира Славов. По думите на шефа на РУО Мария Семерджиева стана ясно, че след класиране паралелките са запълнени и няма места, а бащата настоявал те да учат там.

    „Ще разрешим да се запишат, няма да ги върнем, щом имат желание да учат, ще разрешим допълнително, над бройката.“, допълни Семерджиева.

    „Поне в нашия град ромската интеграция върви добре. Днес в първи клас имаше поне 10 ромски деца, облечени перфектно- с всичко неоходимо. Вече има и дипломирани висшисти от малцинството.“, коментира и зам.-областният управител Андреан Петров, който беше гост на старта на учебната година в СУ „Св.св Кирил и Методий“, където се образоват много от децата от ромското малцинство в Смолян.

    Ученици от гимназията зарадваха гостите, учителите, родителите и съучениците си с изпълнения. Празничното тържество започна и завърши под звуците на родопска гайда.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Сл
      Славчо Хаджийски
      0 0
      18:44, 17 сеп 2018
      Това е чудесно, имам предвид такива стъпки, които помагат за интеграцията на етносите. Ала има едно голямо НО. Но, ако ромските деца наистина се учат! Защото, както е известно в момента се поддържа двоен стандарт-другите деца трябва да имат най-малко среден успех по всеки предмет, за да преминат в по-горен клас, докато болшинството роми имат само по няколко тройки, по всички останали предмети са със слаб успех и ходят на училище, само за да си вземат родителите им майчинските добавки. Нямат интерес да учат, след като минават в по-горен клас със слаби оценки. Тогава, какво правят в час? Естествено вдигат шум, пречат на останалите да се учат и забележете учителят няма право да ги изгони от час. Писах и преди, че над четиридесет години си плащам тока и водата в "Старата поща" и нито веднъж не видях на опашката някой ром да си плаща нещо. Защо и докога трябва да търпим двоен стандарт? Нима тези факти не са известни на властите? Но явно този етност има силен, задкулисен гръб. Много силен, или всички останали, вкупом сме много, ама много слаби...
    Последни новини