И българите в чужбина искат оставка на „Борисов-3“. Протести. Печата

„Дума“:
 
И българите в чужбина искат оставка на „Борисов-3“
 
Хиляди българи от страната и чужбина протестираха пред Народното събрание с искане за оставка на правителството. Те настояха за пряка демокрация чрез национални и местни референдуми, а след оставката на правителството да се състави преходен кабинет за 9 месеца, да се свика Велико Народно събрание, което да промени Конституцията. Протестът под наслов „Оставка, съд и смяна на системата“ премина при засилено полицейско присъствие.
 
Организаторите обявиха, че протестът ще продължи три дни, а днес ще има шествие, което ще завърши пред Министерския съвет.
 
На 26 септември пред централата на Еврокомисията в Брюксел протестиращите ще внесат петиция, в която описват тревожното състояние на България.
 
Арести.
 
„24 часа“:
 
Нов арест по делото за тайните фабрики с цигари, пуснаха Лидка Скалата
 
Мъж на 60 г. от Горна Оряховица е задържан по делото за тайните фабрики за цигари, разбити от 24 август насам. Той е уличен за участие в организирана престъпна група, държала акцизни стоки без бандерол – нарязан тютюн и цигари. С него обвинените стават 25. Към момента 23-ма са пуснати на свобода – 19 са с парични гаранции, а 4-ма – под домашен арест.
В петък спецпрокуратурата влезе в заведения и офиси на трета фамилия на крупен бизнесмен – на Евлоги Станоев – Голямата Бирма. До редакционното приключване на броя вчера той не бе задържан. МВР го търси за разпит заедно със синовете му – Антон и Георги – Малката Бирма. Ако тримата не се явят доброволно, те може да бъдат обявени за общонационално и международно издирване.
 
Здравно осигуряване.
 
„Сега“:
 
Падането на монопола на НЗОК вървяло с 2% по-висока вноска
 
Единият от двата подготвени от здравното министерство варианти за нов здравен модел – този с пълна демонополизация на здравната каса, също предвижда увеличаване на данъчно-осигурителната тежест. При варианта с няколко каси, които да поемат основния пакет, който сега е грижа само на НЗОК, трябва да има и ръст на здравната вноска с 2%. Това съобщи clinica. bg, позовавайки се на проект, представен от здравното министерство на лекари и фармацевти.
Моделът с падане на монопола на НЗОК е предпочитан от министъра на финансите Владислав Горанов, докато МЗ смята за по-удачен варианта, при който се въвежда задължителна допълнителна застраховка в частните фондове от 12 лв. на месец, а НЗОК остава задължителна за всички. Тя обаче ще поема само лечение до 700 лв. , като 15% от него ще се плащат от пациента. Частните застраховки пък ще покриват лечението над тази сума.
 
Преброяване.
 
„Монитор“:
 
160 лева глоба, ако отсвирим преброителите
 
Глоба от 160 лева грози всеки гражданин, който не даде нужните данни на преброители и контрольори. Това е записано в Закона за преброяването на населението и жилищния фонд, пуснат за обществено обсъждане преди дни.
Самото измерване ще се направи от НСИ и е планирано за времето от 22 януари до 15 февруари 2021 година. За целта обаче е нужен специален закон, който да регламентира всички детайли, в това число какви данни ще се събират и какви ще са санкциите.
Така от гражданите освен лични данни като име, ЕГН, дата на раждане, пол ще се иска още адрес, гражданство, семейно положение и какви са връзките в домакинството, броя на децата. Наред с това ще се търсят и данни за етническата ни група, вероизповеданието, майчин език, грамотност, образование, професията и трудовия статус.
 
Хляб.
 
„Сега“:
 
Хлябът започна да поскъпва
 
Хлябът поскъпна в няколко града на страната, включително и София, съобщи Дир бг. За повишението предупредиха преди дни браншови структури и министърът на земеделието и храните. В Пловдив цената скочи с 20 процента, а в Пазарджик увеличението на хлебните изделия е с 30 стотинки. В столицата малките фурни вдигнаха цените още преди няколко дни. Повечето с 10%, но има и такива, които искат и по 20% над досегашната цена. Те обаче предлагат специални видове хляб, които и преди това струваха доста над обикновения. Големите заводи-хлебопроизводители засега държат едровите си цени, но и при тях поскъпването на природен газ, зърно и брашно няма как да не се отрази. Големите зърнопроизводители признават, че новата реколта е с нова цена. Ако на борсите до преди два месеца тон пшеница е струвала 300 лева, сега тя се търгува за 350.
„Вследствие на аномалии в различни региони на Европа и света имаме по-малко производство, световните борси реагираха.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    До
    до Българите в чужбина
    3 -3
    12:04, 17 сеп 2018
    когато дойдете да живеете за постоянно тук, тогава може да имате мнение за България
  • 2
    Ст
    Стефан
    1 0
    12:18, 17 сеп 2018
    Искаме да се смени системата, за да се върнем. Никой не напуска по желание Родината си.
Последни новини