Над 1350 ученици прекрачиха прага на обновената Езикова гимназия в Кърджали

    Над 1350 ученици прекрачиха гимназията на обновената Езикова гимназия в Кърджали. Сред тях бяха и 64 първокласници от ОУ“Св.св.Кирил и Методий. Общо в основното училище, което е с ранноезиково обучение учат 460 деца. В Езиковата гимназия средношколците са 892, като 184 от тях за първи път влизат в нея.

    На откриването на учебната година присъстваха кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис, заместникът му Мюмюн Али, Йоана Ташева от Регионалното управление по образование, председателят на Съюза на тракийските дружества Яни Янев, членът на Училищното настоятелство д-р Диян Дичев и др.

    По традиция под звуците на националния химн бе издигнат от гвардейци трикольорът. Учениците застинаха, посрещайки знамената на школата. Ученическият гвардейски отряд откри със своя композиция. Имаше изпълнение на състави от двете училища.

    Приветствия към децата и младите хора отправиха директорките на основното училище и гимназията. Мариана Пеева от ОУ“Св.св.Кирил и Методий“ подчерта , че първият учебен ден е символ на почитта към знанието и образованието. Пожела успешно начало на първокласнитците, както и сполука на техните батковци и каки. Тя се обърна към колегите си педагози и посочи че любовта на учениците ,ще бъде най-ценното признание. Изрази задоволството на ученици и родители , че влизат в обновена сграда.

    Директорката на Езиковата гимназия „Хр.Ботев“ Йорданка Чавдарова отбеляза, че първия учебен ден е вълнуващ за всяко едно българско семейство. Образованието ни два самочувствие и знание за бъдещето. Чавдарова заяви , че образованието е приоритет на държавната и местна власт. В резултат пет училища в Кърджали са обновени. Изрази гордостта си ,че 184 деца от областта, най-добрите ученици влизат в гимназията. Чавдарова припомни успехите на гимназистите и авторитета на гимназията като водещо училище в страната. Представи и две нови доброволки,идващи от САЩ и Германия,като едната е по линия на Програма „Фулбрайт“.

    Бе прочетен поздравителен адрес от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя пожела любов към науката, за да се превърнат всички в достойни граждани и личности. Тя покани децата и младите хора да посетят Народното събрание. Ще се радвам да ви посрещна, подчерта председателя на парламента.

    В своето приветствие областния управител Никола Чанев бе лаконичен:С школския звънец днес бият сърцата ни. Отключват се тайните на познанието!

    Поздравителен адрес имаше от началника на Регионалното управление по образование Гроздан Колев. Изказване направиха дванадесетокласника Георги Събев и Марина Димова,майка на първокласник.

    Последен взе думата градоначалникът инж.Хасан Азис. Той изрази удовлетворението, че присъства на откриването на учебната година в обновено училище. Посочи,че само за два месеца и половина е направено грандиозно усилие, за да може занятията да започнат в основно ремонтирани училища. До края на ноември всички ученици ще учат в родните школа. Подобна инвестиция в образователната инфраструктура на Кърджали не е правена. Това е за вас ученици. Вие ще бъдете следващите, които ще градите нова България. Ще прославяте Кърджали по света,подчерта кметът.

    Мариана Пеева и Йорданка Чавдарова удариха първия звънец. Чавдарова връчи Ключът на знанието. Първокласниците преминаха през буквата „ А“ и бяха посрещнати с погача.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини