Лоши новини за пробиотиците

Група учени разкри, че пробиотиците, често наричани "добрите бактерии", не са толкова „добри”, колкото си мислехме.

Две проучвания, публикувани в списание Cell, откриват, че храносмилателната система при повечето хора не позволява на пробиотиците да направят каквото и да е. Те дори биха забавили връщането на нормалните чревни бактерии след приема на антибиотици.

"Хората са атакувани от много твърдения в подкрепа на пробиотиците, въпреки че литературата, върху която обосноваваме нашето разбиране за тях, е много спорна. Ние искахме да  определим дали пробиотици като тези, които се продават в супермаркета, колонизират стомашно-чревния тракт, както се очаква от тях, и след това - дали тези пробиотици оказват някакво влияние върху човешкия организъм", заяви пред EurekAlert водещият автор Еран Елинав (Eran Elinav) от Научния институт Вайцман в Израел.

"Противно на сегашната догма, че пробиотиците са безвредни и от полза за всички, тези резултати показват нов потенциален неблагоприятен страничен ефект от използването на пробиотици заедно с антибиотици, което може дори да доведе до дългосрочни последици."

 

Пробиотичните изследвания обикновено разчитат на проби от изпражнения, но в това изследване авторите анализират директно човешките черва. В първото проучване на 25 доброволци е изследван чревният им тракт, включително чрез ендоскопия и колоноскопия, като са разделени на две групи - приемащи пробиотици и контролна група, вземаща плацебо.

Във второто проучване на 21 доброволци са дадени антибиотици и след това те се разделят на три групи, за да се разбере дали пробиотиците могат да противодействат на последиците от антибиотиците и да заселят отново полезни бактерии в червата. При първата група червата са оставени да се възстановят от само себе си, втората група използва пробиотици, а при третата е направена трансплантация на собствените им бактерии чрез автоложна фекална микробиомна трансплантация (autologous fecal microbiome transplant - aFMT).

Резултатите от първото проучване показват, че някои пробиотици може да колонизират червата на някои хора, наречени „перзистери”, но при други, наречени „резистери”, се изхвърлят. Така че пробиотиците успяват да колонизират само някои черва, но могат да се намерят във всички проби от изпражнения, поради което предишните изследвания може да са били подвеждащи.

При второто проучване, след като антибиотиците изчистват червата, стандартните пробиотици лесно колонизират чревния тракт на всички във втората група, но екипът е изненадан, че пробиотичната колонизация възпрепятства нормалната микробиома на гостоприемника. За разлика от това, aFMT води до възникване на микроорганизми в червата на третата група, връщайки се към нормалното в рамките на дни. 

Изследователите отбелязват, че пробиотиците не са напълно безполезни. Изглежда, че различни хора реагират на тях по различни начини.

Ще са необходими повече изследвания, за да се изяснят клиничните ефекти на пробиотиците. Но изводите от това изследване хвърлят съмнение върху репутацията на „добрите бактерии”.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
26 фев 2020
Последни новини