Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Китай не злоупотребява с мюсюлмани в провинция Синцзян, но някои хора минават през курсове и обучение, за да се избегне разпространяването на екстремизъм, за разлика от Европа, която не успя да се справи с проблема, коментира Ли Ксяоджун, директор в Бюрото по правата на човека в Държавния информационен съвет на Китай пред ООН в Женева, съобщава "Ройтерс".

Докладите за масови задържания на етнически уйгури и други етнически мюсюлмани в далечния западен регион на Китай предизвикаха нарастваща международна полемика и предизвикаха администрацията на Тръмп да обмисли санкции срещу длъжностни лица и фирми, свързани с твърдения за нарушения на правата на човека.

"Това не е злоупотреба. Това, което прави Китай, е да създаде центрове за професионално обучение, образователни центрове. Ако не кажете, че това е най-добрият начин, може би това е необходим начин да се справим с ислямския религиозен екстремизъм, защото Западът не успя да го стори. Вижте Белгия, погледнете Париж, погледнете някои други европейски страни. Вие се провалихте", обясни Ли в кулоарите на ООН след Заседание на Съвета по правата на човека в Женева.

"А за наблюдението, Китай се учи от Великобритания. Вашето видеонаблюдение на глава от населението е много повече от това в китайския автономен регион Синдзян."

Върховният съд за правата в Европа реши вчера, че Великобритания е нарушила неприкосновеността на личния живот и свободното слово с програма за електронно наблюдение.

Ли коментира, че е нормална практика за полицията в Синцзян да използва затворена телевизия за общественото благо, особено след етническите бунтове през 2009 г.

Той допъпва, че центровете за обучение в Синцзян не са "центрове за задържане или лагери за превъзпитание, това е продукт и запазена марка на източноевропейски страни", обясни той.

"Това е като професионално обучение ... като вашите деца, които отиват в професионални училища, за да получат по-добри умения, за по-добри работни места след дипломирането", допълва Ли.

Той отхвърля идеята експерти на ООН да посетят района, заявявайки, че няма нужда.

Той каза, че най-бедните хора в отдалечените райони са най-податливи на радикализация и че джамиите се използват в този смисъл.

Ислямът е хубаво нещо от гледна точка на Китай, но ислямските екстремисти са обикновени врагове на човечеството, "те са много лоши елементи. Можете да видите това в Афганистан, Сирия, Пакистан, Ирак и много други страни", обясни Ли Ксяоджун.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
26 фев 2020
Последни новини