Най-точната прогноза колко бързо могат да се обърнат магнитните полюси на Земята (видео)

Изображение 1 от 2

  Анализът на сталагмит от дълбините на пещера в Китай разкри следи от едно драматично събитие в историята на нашата планета и показа, че размяната на магнитните полюси на Земята може да стане само за един геоложки миг.

  Изследването е публикувано в PNAS.

  Днес, ако се случи такава смяна на полюсите няма да ни се размине с едно бързо потрепване, подобна рязка промяна в близкото бъдеще със сигурност ще създаде големи проблеми за съвременното общество, което силно зависи от дигиталните технологии.

  Нужен е само компас, за да разберем, че сме заобиколени от сила, която се проектира върху оста на земното кълбо и сочи неизменно към Арктика, а опашката на компаса показва Антарктика.

  Този невидим магнитен балон се генерира от въртящите се токове на заредени частици дълбоко в недрата на земята. Но все още не знаем много за образуването на магнитното поле или как ще се развива в бъдеще..

  За щастие, магнитното поле оставя незаличим знак в земната кора. Магнетизираните минерали могат да покажат ориентацията на полето преди охлаждането си.

  Представете си изненадата на френския геофизик Бернар Брюн (Bernard Brunhes) когато през 1906 г.  открива вулканични скали, магнетизирани в обратна посока.

  Двадесет години по-късно японският геофизик Мотонори Матуяма (Motonori Matuyama) проверява подозренията на Брюн и предоставя първите конкретни доказателства, че нашето магнитно поле е по-скоро колебаещо се и не винаги е сочило в една и съща посока.

  За да отбележат техния принос, последното огромно обръщане в поляритета на магнитното поле на Земята бе наречено на двамата учени. Границата на Матуяма-Брюн (Matuyama–Brunhes boundary) описва събитие преди 780 000 години, когато Югът се превръща в Север, а Северът - в Юг.

  Това е последният път, когато възниква такова монументално обръщане. По-малки отклонения в полюсните позиции, наречени геомагнитни екскурзии (geomagnetic excursions), се случват много по-често, включително кратката смяна на полюсите - събитието Лашам преди около 41 000 години, когато полето отслабва до 5% от сегашната си сила за няколко века.

  Промените в магнитното поле далеч не са маловажни, тъй като този балон ни предпазва от високоскоростните заредени частици, с които ни бомбардира Слънцето. Без него много от нашите електронни технологии, както на повърхността, така и на орбита, ще бъдат подложени на радиация, която заплашва да изпържи техните вериги.

  "Дори днес със силното магнитно поле на Земята все още сме податливи на слънчевите бури, които могат да увредят нашето базирано на електричеството общество", коментира геофизикът Андрю Робъртс (Andrew Roberts) от Австралийския национален университет, цитиран от ScienceAlert.

  Ако настъпят драматични промени в магнитното поле, трябва да научим за това много преди да са станали. За съжаление всъщност не знаем какви улики да проследяваме. Магмените скали вършат добра работа, предоставяйки моментна снимка на посоката на магнитното поле, но често не отразяват по-фините движения. 

  Така че, заедно с международен екип от изследователи, Робъртс търси източник с по-бавен растеж. Сталагмитът, който расте на пода в пещера в провинция Гуежу, югозападен Китай, се оказа, че съдържа перфектния запис.

  Еднометровата скала е започнала да расте преди около 107 хиляди години. През следващите 16 хиляди години тя продължава да натрупва слоеве от разтворен минерал, включващ желязо, наречен магнетит, в който се съдържа информация за магнитното поле.

  Сталагмитът е нарязан на повече от 190 проби и е анализиран с помощта на криогенни магнитометри с висока резолюция, осигуряващи  разделителна способност до век на магнитното поле на Земята и силата му преди 100 хиляди години.

  От няколко по-малки промени в поляритета изследователите забелязват кратко обръщане преди 98 000 години, което остава за около век - два, преди да се обърне отново.

  В геоложки мащаб на времето тази екскурзия е шокиращо кратка и показва, че такива значителни промени в нашата защитна обвивка могат да дойдат без много предупреждение.

  "Записът дава важни сведения за поведението на древните магнитни полета, които са се променяли много по-бързо, отколкото се смяташе досега", отбелязва Робъртс.

  Данните показват, че тъй като полето на планетата отслабва, колебанията в неговата сила ще се увеличават заради нестабилността в геоложката активност на слоевете близо до външното ядро ​​на Земята.

  На практика сме "просрочили" обръщането, въпреки че природата няма график, така че не сме сигурни колко трябва да сме притеснени.

  Все пак нашето поле става по-слабо десетилетие след десетилетие, а някои предполагат, че се готви да направи "екскурзия", без да достига  пълна промяна .

  Изследвания като това показват, че големите промени в нашето магнитно поле може би предстоят, така че е добре учените да обърнат внимание.

  Източник: nauka.offnews

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
  20 ное 2019
  Последни новини