Най-точната прогноза колко бързо могат да се обърнат магнитните полюси на Земята (видео)

Изображение 1 от 2

  Анализът на сталагмит от дълбините на пещера в Китай разкри следи от едно драматично събитие в историята на нашата планета и показа, че размяната на магнитните полюси на Земята може да стане само за един геоложки миг.

  Изследването е публикувано в PNAS.

  Днес, ако се случи такава смяна на полюсите няма да ни се размине с едно бързо потрепване, подобна рязка промяна в близкото бъдеще със сигурност ще създаде големи проблеми за съвременното общество, което силно зависи от дигиталните технологии.

  Нужен е само компас, за да разберем, че сме заобиколени от сила, която се проектира върху оста на земното кълбо и сочи неизменно към Арктика, а опашката на компаса показва Антарктика.

  Този невидим магнитен балон се генерира от въртящите се токове на заредени частици дълбоко в недрата на земята. Но все още не знаем много за образуването на магнитното поле или как ще се развива в бъдеще..

  За щастие, магнитното поле оставя незаличим знак в земната кора. Магнетизираните минерали могат да покажат ориентацията на полето преди охлаждането си.

  Представете си изненадата на френския геофизик Бернар Брюн (Bernard Brunhes) когато през 1906 г.  открива вулканични скали, магнетизирани в обратна посока.

  Двадесет години по-късно японският геофизик Мотонори Матуяма (Motonori Matuyama) проверява подозренията на Брюн и предоставя първите конкретни доказателства, че нашето магнитно поле е по-скоро колебаещо се и не винаги е сочило в една и съща посока.

  За да отбележат техния принос, последното огромно обръщане в поляритета на магнитното поле на Земята бе наречено на двамата учени. Границата на Матуяма-Брюн (Matuyama–Brunhes boundary) описва събитие преди 780 000 години, когато Югът се превръща в Север, а Северът - в Юг.

  Това е последният път, когато възниква такова монументално обръщане. По-малки отклонения в полюсните позиции, наречени геомагнитни екскурзии (geomagnetic excursions), се случват много по-често, включително кратката смяна на полюсите - събитието Лашам преди около 41 000 години, когато полето отслабва до 5% от сегашната си сила за няколко века.

  Промените в магнитното поле далеч не са маловажни, тъй като този балон ни предпазва от високоскоростните заредени частици, с които ни бомбардира Слънцето. Без него много от нашите електронни технологии, както на повърхността, така и на орбита, ще бъдат подложени на радиация, която заплашва да изпържи техните вериги.

  "Дори днес със силното магнитно поле на Земята все още сме податливи на слънчевите бури, които могат да увредят нашето базирано на електричеството общество", коментира геофизикът Андрю Робъртс (Andrew Roberts) от Австралийския национален университет, цитиран от ScienceAlert.

  Ако настъпят драматични промени в магнитното поле, трябва да научим за това много преди да са станали. За съжаление всъщност не знаем какви улики да проследяваме. Магмените скали вършат добра работа, предоставяйки моментна снимка на посоката на магнитното поле, но често не отразяват по-фините движения. 

  Така че, заедно с международен екип от изследователи, Робъртс търси източник с по-бавен растеж. Сталагмитът, който расте на пода в пещера в провинция Гуежу, югозападен Китай, се оказа, че съдържа перфектния запис.

  Еднометровата скала е започнала да расте преди около 107 хиляди години. През следващите 16 хиляди години тя продължава да натрупва слоеве от разтворен минерал, включващ желязо, наречен магнетит, в който се съдържа информация за магнитното поле.

  Сталагмитът е нарязан на повече от 190 проби и е анализиран с помощта на криогенни магнитометри с висока резолюция, осигуряващи  разделителна способност до век на магнитното поле на Земята и силата му преди 100 хиляди години.

  От няколко по-малки промени в поляритета изследователите забелязват кратко обръщане преди 98 000 години, което остава за около век - два, преди да се обърне отново.

  В геоложки мащаб на времето тази екскурзия е шокиращо кратка и показва, че такива значителни промени в нашата защитна обвивка могат да дойдат без много предупреждение.

  "Записът дава важни сведения за поведението на древните магнитни полета, които са се променяли много по-бързо, отколкото се смяташе досега", отбелязва Робъртс.

  Данните показват, че тъй като полето на планетата отслабва, колебанията в неговата сила ще се увеличават заради нестабилността в геоложката активност на слоевете близо до външното ядро ​​на Земята.

  На практика сме "просрочили" обръщането, въпреки че природата няма график, така че не сме сигурни колко трябва да сме притеснени.

  Все пак нашето поле става по-слабо десетилетие след десетилетие, а някои предполагат, че се готви да направи "екскурзия", без да достига  пълна промяна .

  Изследвания като това показват, че големите промени в нашето магнитно поле може би предстоят, така че е добре учените да обърнат внимание.

  Източник: nauka.offnews

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 10.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
  10 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
  10 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
  10 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
  10 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  10 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
  10 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
  10 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
  10 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
  10 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
  10 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
  10 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
  10 авг 2020
  Последни новини