Борисов замрази решението за "Силистар". Пресата

24 часа
 
93 000 лева дават царят и сестра му на държавата за разноски по делото "Врана"
 
Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок са осъдени да платят на държавата 93 433 лв. разноски по делото "Врана". Това става ясно от решението на Софийския градски съд (СГС), с което монарсите трябва да върнат двореца и целия комплекс от сгради.
 
Най-много разноски обаче дължи Столичната община, която поддържаше парка "Врана", но след съдебното решение трябва да се раздели с него. Тя е осъдена да плати на държавата 724 106 лв. Причината - общината е държала по-голямата част от комплекса. Паркът се разпростира на 958 510 кв. м.
 
Труд
 
Забрана за халогенни лампи от 1 септември
 
След като близо 60 години осветяваха нашите домове и улици, халогенните крушки най-накрая ще бъдат забранени в Европа от 1 септември. Това ще стане постепенно - оставащите количества в магазините може да бъдат продадени, а за по-малките круши, т.нар. пури и тези, които се използват например във фурните, ще бъде направено изключение. Но като цяло континентът продължава завоя към светодиодните LED крушки, които трябва да намалят вредните емисии и сметките за ток. Поне според изчисленията на индустрията, екоактивисти и експерти.
Монитор
 
Борисов замрази решението за "Силистар"
 
В качеството си на лидер на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов е разпоредил на кмета на Царево Георги Лапчев да задържи и да не изпълнява решението на Общинския съвет по казуса със застрояването на част от местността "Силистар". Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
 
От партията уточняват, че Борисов е наредил на градоначалника да не изпълнява решението на общинарите "до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение".
 
На свой ред самият Лапчев ще даде пресконференция в събота сутринта в близост до плажа, за да разясни казуса.Сега
 
ЦИК обяви поръчка за машинното гласуване
 
Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви в петък обществена поръчка за проучване на всички фирми, които произвеждат и доставят устройства за машинно гласуване, съобщи "Медиапул". Въпреки че обжалва решението на Административния съд в София да въведе машинното гласуване до половин година, изборната администрация предприе конкретни стъпки за осигуряването му, тъй като ако не бъде променен Изборният кодекс, най-вероятно горната инстанция ще постанови същото решение.
 
Целта на ЦИК е да се определят прогнозни цени за производство, закупуване, еднократно или дългосрочно наемане и доставка в страната на не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване, както и за логистично осигуряване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната и чужбина, гаранционно и извънгаранционно обслужване, поддръжка, обучение на персонал за работа и обслужване на устройствата за произвеждане на избори, съобщиха от комисията.
 
Капитал дейли
 
Съветниците от ГЕРБ в Царево одобриха застрояването на Силистар
 
Общинските съветници в Царево са одобрили спорното предложение на кмета Георги Лапчев за изработването на план за застрояване край плаж "Силистар", съобщи "Дневник". Точката е била последна в дневния ред и е одобрена от 9 съветници - 8-те от ГЕРБ и единственият от НФСБ на Валери Симеонов. Трима са гласували против - двама на БСП и един от обединение "Народен съюз" (Демократическата партия и Български земеделски народен съюз).
 
Решението може да се обжалва от областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Пред "Капитал" в петък той каза, че ще прецени как да постъпи след като получи решението и приложената към него документация.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини