Скокът на газа повлича цените. Преглед на печата

"Скокът на газа повлича цените", пише в заглавие на първата си страница вестник "Стандарт". Природният газ неизбежно ще скочи от 1 октомври заради поскъпващите петрол и долар. Това прогнозира вчера шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. На 10 август "Булгаргаз" поиска с почти 15% по-висока цена за синьото гориво. По-скъпият газ ще се отрази на сметките за парно и топла вода, посочва "Стандарт".

Вестник "Дума" пише, че се задава "нов ценови шок". Изданието обяснява, че ако КЕВР одобри искането на "Булгаргаз", това ще е четвърто поредно тримесечие с повишение на цената на едро на природния газ. От 1 юли цената му беше повишена с над 10%, а на парното - средно със 7%. През април регулаторът вдигна цената на газа с 2,6%, а през януари - с 2,8%, но и в двата случая не пипна цената на парното. 15-процентното поскъпване на газа ще напомпа и цените на парното, които се променят при над 5 на сто повишение на синьото гориво, посочва "Дума".

"Чума няма, няма и оставки в земеделието" - с това водещо заглавие излиза днешният брой на вестник "Труд". Всекидневникът обяснява, че на пресконференция в Министерството на земеделието министър Румен Порожанов не е представил убедителни резултати, че има наличие на чума в страната. Той е посочил, че все още очаква резултати от 8000 проби, като срокът, който се дава е една седмица, а петте лаборатории, в които са изпратени резултатите, не са били съобщени. Порожанов каза още, че в района на Странджа не са открити притеснителни симптоми в стадата, уточнява "Труд".

Вестник "Сега" коментира, че "скандалът с чумата по животните неочаквано избухна с нова сила и вкара в тежък сблъсък ГЕРБ и БСП". След информацията, че според резултатите от френска лаборатория, болни животни няма, БСП поиска оставките на ресорния министър Румен Порожанов, шефа на Агенцията по храните Дамян Илиев и вътрешния министър Валентин Радев. ГЕРБ, от своя страна, "обвини левицата в черна завист заради успехите на правителството", посочва "Сега".

"Царят остава и без двореца "Врана", но му дават 1 млн. за добрите грижи", пише в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза бяха осъдени от Софийския градски съд да върнат двореца "Врана" до София. Те обаче получават обезщетение от над 1,3 млн. лева заради добро стопанисване. Царското семейство спестява 6 млн. лева, които държавата искаше за ползването на имота от 2001 г. насам и за пропуснати ползи. Делото за двореца и неговият парк е петото спечелено от общо шест, заведени от държавата, допълва "24 часа".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини