Борисов даде една седмица срок НИМХ и БАН да се разберат

Премиерът Бойко Борисов призова ръководството на НИМХ и БАН да намерят общо решение до следващата сряда. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев след разговори при премиера Бойко Борисов във връзка с казуса около обезпечаването на прогнозите за времето.
 
"Проведохме разговор, двете страни изказаха техните тези, категоричното искане от страна на НИМХ да излезе извън структурата на БАН, нещо, което БАН по принцип не подкрепя. Това, което взехме като решение следващата сряда двете страни да намерят общо решение, решение, което да бъде взето заедно", обясни Вълчев.Вълчев бе категоричен, че правителството не може да бъде безучастно към обезпечаването на тази важна функция от страна на НИМХ - с функции по Закона за водите, Закона за защита от бедствията и авариите, както и редица международни ангажименти.
 
"Вариантите, които ще се търсят взаимно, е да се даде по-голяма самостоятелност на НИМХ. Ние като правителство не искаме да бъдем обвинени, че по този начин ще се направи крачка за отделяне на НИМХ."
 
"Министър-председателят призова да намерят взаимно решение до сряда следващата седмица", обясни Красимир Вълчев.
 
Стана ясно, че МОН ще извърши външния одит в НИМХ.Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обясни, че за тях е неприемливо това механично изваждане на един институт с цялата материална база и всички сгради. Той обясни, че в момента приоритетно държавната субсидия се разходва първо за научна дейност, след което за оперативна дейност. "НИМХ не е научна организация - учените са една седма по щат. НИМХ като институт априори е в непривилигеровано отношение при разпределяне на средства, което става по научни критерии", каза още председателят на БАН.Председателят на БАН уточни, че има предложение към института, различен начин на формиране на бюджета им, така че хората, които извършват оперативна дейност - да знаят, че ОС на БАН няма да ги преразпределя.Стана ясно, че следващата сряда ще бъдат гласувани 18 млн. за научни програми в различни сектори - растениевъдство, две в областта на медицината, национална програма за подобряване качеството на въздуха, чиста енергия, в областта на транспорта
 
Цел да обвържат научните изследвания с потребностите, които има българската държава.
 
Ще бъдат увеличени и стипендиите към докторантите с три милиона на годишна база. По този начин от министерството се надяват да задържат повече млади хора в научна работа. Една от националните програми също е насочена към младите учени.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ха
  Хасковлия
  1 0
  14:13, 13 авг 2018
  Министър Дянков не можа да ги оправи тия академични старчета. В тази академия половината , та и повечето институти са чисто ялови и трябва да ги закрият. Ядат си народната пара и хич им ни пука. Държавата дава пари за метеоролозите и геофизиците , ама от тях по предназначение стигат само трохички, всичко се "приватизира".

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
06 дек 2019
Последни новини