Борисов даде една седмица срок НИМХ и БАН да се разберат

Премиерът Бойко Борисов призова ръководството на НИМХ и БАН да намерят общо решение до следващата сряда. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев след разговори при премиера Бойко Борисов във връзка с казуса около обезпечаването на прогнозите за времето.
 
"Проведохме разговор, двете страни изказаха техните тези, категоричното искане от страна на НИМХ да излезе извън структурата на БАН, нещо, което БАН по принцип не подкрепя. Това, което взехме като решение следващата сряда двете страни да намерят общо решение, решение, което да бъде взето заедно", обясни Вълчев.Вълчев бе категоричен, че правителството не може да бъде безучастно към обезпечаването на тази важна функция от страна на НИМХ - с функции по Закона за водите, Закона за защита от бедствията и авариите, както и редица международни ангажименти.
 
"Вариантите, които ще се търсят взаимно, е да се даде по-голяма самостоятелност на НИМХ. Ние като правителство не искаме да бъдем обвинени, че по този начин ще се направи крачка за отделяне на НИМХ."
 
"Министър-председателят призова да намерят взаимно решение до сряда следващата седмица", обясни Красимир Вълчев.
 
Стана ясно, че МОН ще извърши външния одит в НИМХ.Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обясни, че за тях е неприемливо това механично изваждане на един институт с цялата материална база и всички сгради. Той обясни, че в момента приоритетно държавната субсидия се разходва първо за научна дейност, след което за оперативна дейност. "НИМХ не е научна организация - учените са една седма по щат. НИМХ като институт априори е в непривилигеровано отношение при разпределяне на средства, което става по научни критерии", каза още председателят на БАН.Председателят на БАН уточни, че има предложение към института, различен начин на формиране на бюджета им, така че хората, които извършват оперативна дейност - да знаят, че ОС на БАН няма да ги преразпределя.Стана ясно, че следващата сряда ще бъдат гласувани 18 млн. за научни програми в различни сектори - растениевъдство, две в областта на медицината, национална програма за подобряване качеството на въздуха, чиста енергия, в областта на транспорта
 
Цел да обвържат научните изследвания с потребностите, които има българската държава.
 
Ще бъдат увеличени и стипендиите към докторантите с три милиона на годишна база. По този начин от министерството се надяват да задържат повече млади хора в научна работа. Една от националните програми също е насочена към младите учени.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ха
  Хасковлия
  1 0
  14:13, 13 авг 2018
  Министър Дянков не можа да ги оправи тия академични старчета. В тази академия половината , та и повечето институти са чисто ялови и трябва да ги закрият. Ядат си народната пара и хич им ни пука. Държавата дава пари за метеоролозите и геофизиците , ама от тях по предназначение стигат само трохички, всичко се "приватизира".

Хороскоп за 18.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
18 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
18 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
18 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
18 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
18 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
18 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
18 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
18 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
18 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
18 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
18 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
18 окт 2019
Последни новини