Борисов даде една седмица срок НИМХ и БАН да се разберат

Премиерът Бойко Борисов призова ръководството на НИМХ и БАН да намерят общо решение до следващата сряда. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев след разговори при премиера Бойко Борисов във връзка с казуса около обезпечаването на прогнозите за времето.
 
"Проведохме разговор, двете страни изказаха техните тези, категоричното искане от страна на НИМХ да излезе извън структурата на БАН, нещо, което БАН по принцип не подкрепя. Това, което взехме като решение следващата сряда двете страни да намерят общо решение, решение, което да бъде взето заедно", обясни Вълчев.Вълчев бе категоричен, че правителството не може да бъде безучастно към обезпечаването на тази важна функция от страна на НИМХ - с функции по Закона за водите, Закона за защита от бедствията и авариите, както и редица международни ангажименти.
 
"Вариантите, които ще се търсят взаимно, е да се даде по-голяма самостоятелност на НИМХ. Ние като правителство не искаме да бъдем обвинени, че по този начин ще се направи крачка за отделяне на НИМХ."
 
"Министър-председателят призова да намерят взаимно решение до сряда следващата седмица", обясни Красимир Вълчев.
 
Стана ясно, че МОН ще извърши външния одит в НИМХ.Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обясни, че за тях е неприемливо това механично изваждане на един институт с цялата материална база и всички сгради. Той обясни, че в момента приоритетно държавната субсидия се разходва първо за научна дейност, след което за оперативна дейност. "НИМХ не е научна организация - учените са една седма по щат. НИМХ като институт априори е в непривилигеровано отношение при разпределяне на средства, което става по научни критерии", каза още председателят на БАН.Председателят на БАН уточни, че има предложение към института, различен начин на формиране на бюджета им, така че хората, които извършват оперативна дейност - да знаят, че ОС на БАН няма да ги преразпределя.Стана ясно, че следващата сряда ще бъдат гласувани 18 млн. за научни програми в различни сектори - растениевъдство, две в областта на медицината, национална програма за подобряване качеството на въздуха, чиста енергия, в областта на транспорта
 
Цел да обвържат научните изследвания с потребностите, които има българската държава.
 
Ще бъдат увеличени и стипендиите към докторантите с три милиона на годишна база. По този начин от министерството се надяват да задържат повече млади хора в научна работа. Една от националните програми също е насочена към младите учени.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ха
  Хасковлия
  1 0
  14:13, 13 авг 2018
  Министър Дянков не можа да ги оправи тия академични старчета. В тази академия половината , та и повечето институти са чисто ялови и трябва да ги закрият. Ядат си народната пара и хич им ни пука. Държавата дава пари за метеоролозите и геофизиците , ама от тях по предназначение стигат само трохички, всичко се "приватизира".

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
09 авг 2020
Последни новини