Заснеха как два метеора се разбиват в тъмната Луна (видео)

Един древен къс скала от космоса се разби на Луната с достатъчно енергия, за да се излъчи ярка светлина. Точно 24 часа по-късно е последван от друга космическа скала и втора светкавица освети различен регион на Луната, съобщава Европейска космическа агенция.

В космоса има много отломки: парчета скали и метали, парчета от комети и астероиди, които обикалят около Слънцето. Тези неща могат да се окажат на орбити, които пресичат пътя на Луната, 

Всеки ден на Земята падат около 100 тона от този материал. Това може да звучи като много, но Земята е голяма, а отломките (обикновено) са малки. Когато обект с размера на песъчинка попадне в нашата атмосфера, той става много горещ и ярък и го виждаме като метеор (солидната част се нарича метеороид, а ако удари земята, това е метеорит). Хиляди, милиони от тях изгарят всеки ден в небесата ни, разказва Фил Плейт (Phil Plait) на страницата на Bad Astronomy.

Но Луната няма атмосфера, така че дори най-малката частица попада на повърхността ѝ. Ударите могат да бъдат много бързи, повече от 30 километра в секунда и това означава много енергия. Например, за да се ускори куршум от оръжие до скорост от 1 километър в секунда, е необитаема много енергия, а количеството енергия се увеличава с квадрата на скоростта - това означава, че ще е нужна близо 1000 пъти повече енергия, за да стигне до скоростта на метеорита.

Когато метеорид се сблъска с Луната, цялата тази енергия се отделя наведнъж, заедно със светлина и топлина, които могат да бъдат достатъчно ярки, за да видят от Земята.

И с точно това се занимава Системата за откриване и анализ на въздействията на Луната (Moon Impacts Detection and Analysis System - MIDAS). Това е серия от три малки телескопа в Испания с размери от 24 до 40 см. Те наблюдават Луната с помощта на чувствителни детектори, търсещи светлинни сигнали от удари на небесни тела.

На 17 юли и отново на 18 юли 2018 г. те забелязват два сигнала, в интервал от почти едно денонощие - сблъсъците на два малки метеороида.

Ето видеото:

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини