Тазгодишните матури на CD-та с парола

Матурите тази година ще бъдат на специални CD-та и няма да са на книжки, както бе миналата година. Това съобщи образователният министър Даниел Вълчев, предаде в-к "Стандарт".

Броени минути преди изпита всяко школо ще получи специална парола, с която ще отвори изтегления изпитен вариант. След това квесторите и школските директори ще имат грижата сами да разпечатат и размножат изпитните книжа в необходимата бройка.

И тази година вариантите по български език и литература ще са три и ще бъдат изтеглени пред журналисти, поясни още Вълчев.
На зрелостния изпит по математика, както и на всички останали, вариантите ще са два.

Задължителният за всички изпит по български език и литература ще съдържа 33 затворени въпроса и дванайсетокласниците ще получават по една точка за всяка правилно оградена буквичка. Младежите ще трябва да отговарят и на седем отворени въпроса, като максималният брой точки от тях е 37, поясни експертът от МОН Евгения Костадинова.

Съставянето на аргументативен текст пък ще носи 30 точки на зрелостниците, допълни Костадинова.

Максималният брой точки от всички препитвания ще е 100, а самите те ще продължават по 4 часа. И тази година скалата за оценяване ще е "гъвкава", т.е. нивото на тройката ще бъде заковано в зависимост от показаните резултати.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини