ЕС налага рекордна глоба на Google от 4.3 млрд. евро

Европейският съюз ще глоби Google с рекордните 4.3 млрд. евро заради практиките, които интернет гигантът използва, за да наложи своите услуги в мобилната платформа Android. Според Брюксел компанията е нарушила антимонополното законодателство на Обединена Европа. Санкцията е безпрецедентна, като най-голямата до момента, наложена от Европейската комисия, беше за общо 2.93 млрд. евро, като сумата беше разпределена между няколко производителя на камиони. Google разполага с 90 дни да спре с негативните практики или ще трябва да заплати рекордната глоба. Новината беше съобщена на специална пресконференция от еврокомисаря по конкуренцията Маргарет Вестагер.

Капризният Android

Според Европейската комисия нарушенията на Google са няколко. На първо място, компанията изисква от всички производители на мобилни устройства да инсталират по подразбиране основните ѝ приложения и услуги – браузъра Chrome, търсачката Search, онлайн магазина Play Store и др. Ако този пакет отсъства от фабричните настройки на смартфона или таблета, тогава той не може да ползва марката Android и трябва да преработят платформата, като ползват основния код. Google също така е плащала на някои основни производители и мобилни оператори за ексклузивното инсталиране на нейната търсачка и другите приложения в техните устройства. Третото нарушение е, че компанията създава изкуствени бариери в появата на конкуренти на Android. Това става, като прави недостъпни приложенията от обширния ѝ онлайн магазин за алтернативни версии на популярната мобилна платформа, които не са одобрени от Google. Така, дори някой потребител да има от т.нар. Android Forks, той няма да може да инсталира нищо от Google Play. Именно заради последните две обвинения доста експерти не смятат Android като операционна система с отворен код, независимо че официално се води за такава.

„Тези три ограничения, които Google налага над устройствата с Android, ѝ гарантират, че операторите и производителите ще използват задължително нейната търсачка. По този начин Google използва платформата, за да бетонира своята доминация в онлайн търсачките“, обяви Маргарет Вестагер по време на пресконференцията. „Тези практики ограничават конкурентите ѝ от възможността да въвеждат иновативни решения и да навлязат на пазара“, коментира тя и допълва, че това е в нарушение на правото на ЕС.

Санкции с продължение

Сумата може да нарасне значително, защото, ако компанията не изпълни препоръките в рамките на споменатите 90 дни, след това се налага допълнителна санкция в размер от 5% от среднодневния оборот на холдинга Alphabet, към който спада Google, за всеки ден, в който продължава да е в нарушение.

Това е втората глоба, която Брюксел налага на Google, след като миналата година компанията беше санкционирана с 2.4 млрд. евро по обвинения за индексирането на търсачката. Според ЕК интернет гигантът нарочно слага на челните позиции резултати от своите услуги и това е нелоялна практика. Така общо Google ще трябва да плати 6.7 млрд. евро на ЕС по двата антимонополни случая. Интернет гигантът вече обжалва първото и обяви, че ще направи същото и с последното решение на Брюксел.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай обяви, че решението на ЕС "отхвърля бизнес модела на Android, който предоставя много повече избор на всички, а не го потиска".

Доминацията на Google

Android е основна операционна система сред мобилните устройства, като доминира с пазарен дял от 85.9%, показват данните от първото тримесечие на 2018 г., цитирани от Statista. По информация на StatCounter в Европа делът на платформата за юни тази година е 74%. Търсачката Google Search обаче е безапелационният лидер на Стария континент с дял от 90% в повечето държави от Европейската икономическа зона, обяви ЕК.

Google изгради масивен онлайн бизнес – всичките ѝ услуги са безплатни за потребителите, но компанията разполага с една от най-големите и интегрирани мрежи за интернет реклама. По данни на изследователската фирма eMarketer интернет гигантът отговаря за една трета от рекламата онлайн. Затова и приходите от нея са ключови за финансовото представяне на Google.


Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини