Захариева: Незабавно трябва да спрем нелегалната миграция

Няма как да постигнем напредък за бъдещето, няма как да се реформираме, за да бъдем по-бързи, ефективни и конкурентни, ако не затворим темата за миграцията и не намерим конкретни решения за този проблем.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на NOVA.

България, Кипър и Малта са държавите, които настояват за автоматична релокация. Захариева посочи, че има държави, които не искат да приемат подобен вариант.

Външният министър призова, че незабавно трябва да спрем притока на незаконната миграция. Да опазим външните граници, иска тя. Захариева изрази съжаление, че ние вътрешно се ограждаме един с друг.

До 2020 г. ФРОНТЕКС трябва да стане гранична полиция така, каквато е и нашата.

"До момента във ФРОНТЕКС са 1500 човека, има идея те да се увеличат двойно, но за да се осъществят намерения ни, са необходими и допълнителни средства за техника", посочи Захариева.

По думите й Италия е държавата, която настоява за повече пари и повече средства за Африка и Турция. Въпросните пари и проекти обаче трябва са свързани с проблема за бежанците и нелегалната миграция, отбеляза тя.

Външният министър настоява за опазване на външните граници. Тя иска решение, с което по думите й "не може да означава да влезеш, откъдето си поискаш и да отидеш в Швейцария".

Нелегалната миграция трябва да се спре, защото става въпрос за трафик на хора.

"Няма как Европа да отвори вратата си за всички мигранти", акцентира тя.

Според Захариева с държави като Либия, трябва да се сключат споразумения като това с Турция. Тези държави да поемат тежестта с пари, с които мигрантите да се държат там, докато не бъдат върнати в държавите, в които живеят.

Вицепремиерът даде пример, че ако някой е бежанец, който бяга от война и се опитва да си спаси живота, не си избира къде да живее. Ако решим проблема с бежанците, ние ще решим проблема с незаконния трафик. По данни сме спасили 650 000 живота, а 140 000 са били загубени.

Захарива оцени Българското председателство на съвета на ЕС като изключително успешно и изключително позитивно. За 6 месеца страната ни като представител на Европредседателството на съвета на ЕС успя да убеди всички държави, че темата за миграцията е много важна, констатира тя.

Външният министър изрази възхищението си, че е надделял общият разум и отговорността, а егоизмът е останал на заден план, защото лидерите са успели да се разберат и да постигнат съгласие по темата за миграцията.

Това, което се очаква да случи днес е, че ще се проведе среща с държавите, които са членове на ERM-2. Няма как да станем член на Еврозоната, ако не сме готови за нея.

Изпълнили сме критериите за чакалнята на Еврозоната, увери Захариева.

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Генчо
    1 0
    11:26, 29 юни 2018
    Признахте си, че досега сте ги пускали.. Срещу колко???
Последни новини