Гейзерите на Енцелад съдържат всички съставки на живота

Гейзерите на Енцелад, един от спътниците на Сатурн, съдържат сложни органични молекули, правейки го единственото място отвъд Земята, съдържащо жизненоважните съставки на живота, такъв какъвто го познаваме.

Астрономи засякоха веществата в гейзерите от вода и лед, изригващи от повърхността през огромни пукнатини на южния полюс на спътника. Енцелад се оличава от останалите естествени спътници на Сатурн, заради обширния воден океан под заледената кора.

Германски и американски учени откриха следи от органични молекули, далеч по-сложни от аминокиселините и 10 пъти по-тежки от метана. Данните са събрани от апарата Касини при прелитането му над пукнатини в повърхността на Енцелад. Пукнатините се спускат на няколко километра в леда и в по-голямата си част са изпълнени с океанска вода.

Откритието отново даде гласност на призивите за изпращане на нова мисия до Енцелад, която евентуално да отговори на въпроса съществува ли живот на спътника. Въпреки че сложните органични молекули са жизненоважни за живота, и биха могли дори да представляват останки от извънземни микроби, веществата може да са просто резултат от обикновена реакция, която няма нищо общо с биологията.

Планетарния учен Франк Постбърг е категоричен, че съвременният инструментариум би могъл за даде пряк отговор на въпроса съществува ли живот на Енцелад. “Не е нужно да се приземяваме или да пробиваме повърхността, само да прелетим. Това не е научна фантастика. Можем просто да отидем там и да проверим – има ли живот или няма?”

Апаратът Касини прелетя няколко пъти над Енцелад по време на мисията си до Сатурн, продължила повече от десетилетие, която приключи миналата година. При едно от прелитанията си през 2015, инструменти на борда засякоха наличието на водород в океанските гейзери – потенциален източник на храна за микробите.

Според Постбърг и колегите му повечето ледени частици в гейзерите на Енцелад съдържат почти изцяло чиста вода. Малка част от тях – около 1% - се състои от органични молекули въглерод, водород, кислород и евентуално азот. Някои са изградени от стотици атоми.

Смята се, че Енцелад съдържа топло, поресто ядро под дълбокия 50 км океан. Учените предполагат, че органичните вещества се образуват във водата и се издигат на повърхността под формата на мехурчета, където образуват пяна. Тази материя в крайна сметка изригва като гейзер.

Течна вода, източник на енергия и органични молекули са изискванията за поява на живот, такъв какъвто го познаваме. Вече знаем, че океанът на Енцелад е пълен с всички тези съставки.

Още по-вълнуващото е, че гейзерите ги правят леснодостъпни. Енцелад е потенциална златна мина за астробиологията.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
29 мар 2020
Последни новини