Гейзерите на Енцелад съдържат всички съставки на живота

Гейзерите на Енцелад, един от спътниците на Сатурн, съдържат сложни органични молекули, правейки го единственото място отвъд Земята, съдържащо жизненоважните съставки на живота, такъв какъвто го познаваме.

Астрономи засякоха веществата в гейзерите от вода и лед, изригващи от повърхността през огромни пукнатини на южния полюс на спътника. Енцелад се оличава от останалите естествени спътници на Сатурн, заради обширния воден океан под заледената кора.

Германски и американски учени откриха следи от органични молекули, далеч по-сложни от аминокиселините и 10 пъти по-тежки от метана. Данните са събрани от апарата Касини при прелитането му над пукнатини в повърхността на Енцелад. Пукнатините се спускат на няколко километра в леда и в по-голямата си част са изпълнени с океанска вода.

Откритието отново даде гласност на призивите за изпращане на нова мисия до Енцелад, която евентуално да отговори на въпроса съществува ли живот на спътника. Въпреки че сложните органични молекули са жизненоважни за живота, и биха могли дори да представляват останки от извънземни микроби, веществата може да са просто резултат от обикновена реакция, която няма нищо общо с биологията.

Планетарния учен Франк Постбърг е категоричен, че съвременният инструментариум би могъл за даде пряк отговор на въпроса съществува ли живот на Енцелад. “Не е нужно да се приземяваме или да пробиваме повърхността, само да прелетим. Това не е научна фантастика. Можем просто да отидем там и да проверим – има ли живот или няма?”

Апаратът Касини прелетя няколко пъти над Енцелад по време на мисията си до Сатурн, продължила повече от десетилетие, която приключи миналата година. При едно от прелитанията си през 2015, инструменти на борда засякоха наличието на водород в океанските гейзери – потенциален източник на храна за микробите.

Според Постбърг и колегите му повечето ледени частици в гейзерите на Енцелад съдържат почти изцяло чиста вода. Малка част от тях – около 1% - се състои от органични молекули въглерод, водород, кислород и евентуално азот. Някои са изградени от стотици атоми.

Смята се, че Енцелад съдържа топло, поресто ядро под дълбокия 50 км океан. Учените предполагат, че органичните вещества се образуват във водата и се издигат на повърхността под формата на мехурчета, където образуват пяна. Тази материя в крайна сметка изригва като гейзер.

Течна вода, източник на енергия и органични молекули са изискванията за поява на живот, такъв какъвто го познаваме. Вече знаем, че океанът на Енцелад е пълен с всички тези съставки.

Още по-вълнуващото е, че гейзерите ги правят леснодостъпни. Енцелад е потенциална златна мина за астробиологията.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини