Гейзерите на Енцелад съдържат всички съставки на живота

Гейзерите на Енцелад, един от спътниците на Сатурн, съдържат сложни органични молекули, правейки го единственото място отвъд Земята, съдържащо жизненоважните съставки на живота, такъв какъвто го познаваме.

Астрономи засякоха веществата в гейзерите от вода и лед, изригващи от повърхността през огромни пукнатини на южния полюс на спътника. Енцелад се оличава от останалите естествени спътници на Сатурн, заради обширния воден океан под заледената кора.

Германски и американски учени откриха следи от органични молекули, далеч по-сложни от аминокиселините и 10 пъти по-тежки от метана. Данните са събрани от апарата Касини при прелитането му над пукнатини в повърхността на Енцелад. Пукнатините се спускат на няколко километра в леда и в по-голямата си част са изпълнени с океанска вода.

Откритието отново даде гласност на призивите за изпращане на нова мисия до Енцелад, която евентуално да отговори на въпроса съществува ли живот на спътника. Въпреки че сложните органични молекули са жизненоважни за живота, и биха могли дори да представляват останки от извънземни микроби, веществата може да са просто резултат от обикновена реакция, която няма нищо общо с биологията.

Планетарния учен Франк Постбърг е категоричен, че съвременният инструментариум би могъл за даде пряк отговор на въпроса съществува ли живот на Енцелад. “Не е нужно да се приземяваме или да пробиваме повърхността, само да прелетим. Това не е научна фантастика. Можем просто да отидем там и да проверим – има ли живот или няма?”

Апаратът Касини прелетя няколко пъти над Енцелад по време на мисията си до Сатурн, продължила повече от десетилетие, която приключи миналата година. При едно от прелитанията си през 2015, инструменти на борда засякоха наличието на водород в океанските гейзери – потенциален източник на храна за микробите.

Според Постбърг и колегите му повечето ледени частици в гейзерите на Енцелад съдържат почти изцяло чиста вода. Малка част от тях – около 1% - се състои от органични молекули въглерод, водород, кислород и евентуално азот. Някои са изградени от стотици атоми.

Смята се, че Енцелад съдържа топло, поресто ядро под дълбокия 50 км океан. Учените предполагат, че органичните вещества се образуват във водата и се издигат на повърхността под формата на мехурчета, където образуват пяна. Тази материя в крайна сметка изригва като гейзер.

Течна вода, източник на енергия и органични молекули са изискванията за поява на живот, такъв какъвто го познаваме. Вече знаем, че океанът на Енцелад е пълен с всички тези съставки.

Още по-вълнуващото е, че гейзерите ги правят леснодостъпни. Енцелад е потенциална златна мина за астробиологията.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини