Спасиха живота на жена с последен стадий на рак с „живо лекарство“

  Учени спасиха живота на жена с последен стадий на рак на гърдата, като я подложиха на иновативно имунолечение, предадоха световните агенции. Случаят е публикуван в Nature Medicine.

  След като всички останали методи не помогнали, лекарите дали на Джуди Пъркинс три месеца живот.

  Джуди имала разпространил се напреднал рак на гърдата, който не можел да бъде лекуван с конвенционална терапия. Тя имала тумори  с размер на тенис топка в черния дроб и вторични ракови заболявания в тялото си.  Около една седмица след терапията започнала да усеща, че туморът в гърдите ѝ се е свил.  Отнело още седмица или две, за да изчезне напълно.  Тогава ѝ казали, че вероятно ще бъде излекувана.  Сега тя запълва живота си с работа в двора и морски каяк, през последните седмици обикаляла Флорида.

  Джуди била подложена на експериментално имунолечение, при което в тялото ѝ били инжектирани милиарди клетки, които да унищожат туморите.  Терапията е позната още като лечение с „живо лекарство“. То се произвежда от белите кръвни телца на всеки пациент, след което огромно количество от тях се инжектират обратно в тялото му.

  Туморът на Джуди бил анализиран генетично, за да идентифицират редките промени, които могат да направят рака видим за имунната система.  От 62-те генетични аномалии при този пациент, само четири били потенциални цели за атака.

  Имунната система на пациента вече атакувала тумора, просто губела борбата между белите кръвни клетки и рака.  Учените проследили белите кръвни клетки на пациента и извлекли онези, които могат да атакуват рака.  След това те отгледали в огромни количества от тях в лабораторията.  Около 90 милиарда клетки били инжектирани обратно на 49-годишната пациентка, заедно с лекарства за имунната система.

  Две години по-късно в тялото на Джуди Пъркинс не е открит нито един тумор, макар разсейките да са били сериозни преди началото на терапията.

  Д-р Розенберг казва: „Самите мутации, които причиняват рак, се оказват ахилесовата му пета“.  Той добавя: „Това е много експериментално и ние едва се учим как да правим това, но потенциално е приложимо за всеки рак… Педстои много работа, но съществува потенциал за промяна на парадигмата в раковата терапия – уникално лекарство за всеки пациент с рак и това е много различно от всяко друго лечение. "

  Ракът на млечната жлеза е най-опасният тип злокачествени тумори у жените, който ежегодно предизвиква 521 хиляди смъртни случая. Съществуват три вида рак на гърдата – естроген рецептор позитивен, HER2 позитивен и три пъти негативен, който съставлява 15 на сто от всички случаи на заболяването и е най-труден за лечение.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ма
   МАНГО
   10 0
   17:03, 5 юни 2018
   Глътка въздух за милиони хора.
   Дай боже да успеят с това лечение и рака да стане като обикновенна настинка!
  • 2
   Ед
   едва ли
   1 0
   22:22, 5 юни 2018
   Фармацевтите ще направят "жива верига" срещу това "живо лекарство", вие как мислите ?

  Хороскоп за 28.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
  28 фев 2020
  Последни новини