Спасиха живота на жена с последен стадий на рак с „живо лекарство“

  Учени спасиха живота на жена с последен стадий на рак на гърдата, като я подложиха на иновативно имунолечение, предадоха световните агенции. Случаят е публикуван в Nature Medicine.

  След като всички останали методи не помогнали, лекарите дали на Джуди Пъркинс три месеца живот.

  Джуди имала разпространил се напреднал рак на гърдата, който не можел да бъде лекуван с конвенционална терапия. Тя имала тумори  с размер на тенис топка в черния дроб и вторични ракови заболявания в тялото си.  Около една седмица след терапията започнала да усеща, че туморът в гърдите ѝ се е свил.  Отнело още седмица или две, за да изчезне напълно.  Тогава ѝ казали, че вероятно ще бъде излекувана.  Сега тя запълва живота си с работа в двора и морски каяк, през последните седмици обикаляла Флорида.

  Джуди била подложена на експериментално имунолечение, при което в тялото ѝ били инжектирани милиарди клетки, които да унищожат туморите.  Терапията е позната още като лечение с „живо лекарство“. То се произвежда от белите кръвни телца на всеки пациент, след което огромно количество от тях се инжектират обратно в тялото му.

  Туморът на Джуди бил анализиран генетично, за да идентифицират редките промени, които могат да направят рака видим за имунната система.  От 62-те генетични аномалии при този пациент, само четири били потенциални цели за атака.

  Имунната система на пациента вече атакувала тумора, просто губела борбата между белите кръвни клетки и рака.  Учените проследили белите кръвни клетки на пациента и извлекли онези, които могат да атакуват рака.  След това те отгледали в огромни количества от тях в лабораторията.  Около 90 милиарда клетки били инжектирани обратно на 49-годишната пациентка, заедно с лекарства за имунната система.

  Две години по-късно в тялото на Джуди Пъркинс не е открит нито един тумор, макар разсейките да са били сериозни преди началото на терапията.

  Д-р Розенберг казва: „Самите мутации, които причиняват рак, се оказват ахилесовата му пета“.  Той добавя: „Това е много експериментално и ние едва се учим как да правим това, но потенциално е приложимо за всеки рак… Педстои много работа, но съществува потенциал за промяна на парадигмата в раковата терапия – уникално лекарство за всеки пациент с рак и това е много различно от всяко друго лечение. "

  Ракът на млечната жлеза е най-опасният тип злокачествени тумори у жените, който ежегодно предизвиква 521 хиляди смъртни случая. Съществуват три вида рак на гърдата – естроген рецептор позитивен, HER2 позитивен и три пъти негативен, който съставлява 15 на сто от всички случаи на заболяването и е най-труден за лечение.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ма
   МАНГО
   10 0
   17:03, 5 юни 2018
   Глътка въздух за милиони хора.
   Дай боже да успеят с това лечение и рака да стане като обикновенна настинка!
  • 2
   Ед
   едва ли
   1 0
   22:22, 5 юни 2018
   Фармацевтите ще направят "жива верига" срещу това "живо лекарство", вие как мислите ?

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  21.09.2019
  Последни новини