Спасиха живота на жена с последен стадий на рак с „живо лекарство“

    Учени спасиха живота на жена с последен стадий на рак на гърдата, като я подложиха на иновативно имунолечение, предадоха световните агенции. Случаят е публикуван в Nature Medicine.

    След като всички останали методи не помогнали, лекарите дали на Джуди Пъркинс три месеца живот.

    Джуди имала разпространил се напреднал рак на гърдата, който не можел да бъде лекуван с конвенционална терапия. Тя имала тумори  с размер на тенис топка в черния дроб и вторични ракови заболявания в тялото си.  Около една седмица след терапията започнала да усеща, че туморът в гърдите ѝ се е свил.  Отнело още седмица или две, за да изчезне напълно.  Тогава ѝ казали, че вероятно ще бъде излекувана.  Сега тя запълва живота си с работа в двора и морски каяк, през последните седмици обикаляла Флорида.

    Джуди била подложена на експериментално имунолечение, при което в тялото ѝ били инжектирани милиарди клетки, които да унищожат туморите.  Терапията е позната още като лечение с „живо лекарство“. То се произвежда от белите кръвни телца на всеки пациент, след което огромно количество от тях се инжектират обратно в тялото му.

    Туморът на Джуди бил анализиран генетично, за да идентифицират редките промени, които могат да направят рака видим за имунната система.  От 62-те генетични аномалии при този пациент, само четири били потенциални цели за атака.

    Имунната система на пациента вече атакувала тумора, просто губела борбата между белите кръвни клетки и рака.  Учените проследили белите кръвни клетки на пациента и извлекли онези, които могат да атакуват рака.  След това те отгледали в огромни количества от тях в лабораторията.  Около 90 милиарда клетки били инжектирани обратно на 49-годишната пациентка, заедно с лекарства за имунната система.

    Две години по-късно в тялото на Джуди Пъркинс не е открит нито един тумор, макар разсейките да са били сериозни преди началото на терапията.

    Д-р Розенберг казва: „Самите мутации, които причиняват рак, се оказват ахилесовата му пета“.  Той добавя: „Това е много експериментално и ние едва се учим как да правим това, но потенциално е приложимо за всеки рак… Педстои много работа, но съществува потенциал за промяна на парадигмата в раковата терапия – уникално лекарство за всеки пациент с рак и това е много различно от всяко друго лечение. "

    Ракът на млечната жлеза е най-опасният тип злокачествени тумори у жените, който ежегодно предизвиква 521 хиляди смъртни случая. Съществуват три вида рак на гърдата – естроген рецептор позитивен, HER2 позитивен и три пъти негативен, който съставлява 15 на сто от всички случаи на заболяването и е най-труден за лечение.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ма
      МАНГО
      11 0
      17:03, 5 юни 2018
      Глътка въздух за милиони хора.
      Дай боже да успеят с това лечение и рака да стане като обикновенна настинка!
    • 2
      Ед
      едва ли
      1 0
      22:22, 5 юни 2018
      Фармацевтите ще направят "жива верига" срещу това "живо лекарство", вие как мислите ?
    Последни новини