Не съм нито жена. Нито мъж.

В Германия живеят над 10 000 интерсексуални. Сега съдът реши, че и те имат право на пол. "Човешкият род е значително по-многообразен. Заблуда е, че има само два пола", казва в тази връзка Луци Файт, лице от третия пол.Германският конституционен съд призна третия пол. Интерсексуалните хора като Луци Файт приветстват това решение.
 

Повече по темата в интервюто на Петер Хиле:

Досега Вие живяхте като "човек без пол", а сега Конституционният съд в Германия Ви обяви за "човек с различен пол". Не е ли това повод за празнуване?Луци Файт: Да, защото тази формулировка "без пол" винаги ми се е струвала странна. Всяка личност има в крайна сметка някакъв пол, а също така и свое собствено възприятие за нещата. Същинският скандал беше, че то не намираше отражение в досегашното законодателство. От гледна точка на човешките права присъдата е голяма крачка напред и тя трябва да бъде последвана от ясни законодателни решения. Тъжно е, че трябваше да мине толкова време и че изобщо беше нужно да се иска становището на Конституционния съд.
Досега "правото на самоопределено развитие и зачитане на личността" на интерсексуалните е било застрашено - така съдът аргументира решението си. Как сеизразяваше това в живота Ви досега?
Луци Файт: Интерсексуалните хора често биват причислени или към мъжкия, или към женския пол, независимо, че тялото им не отговаря на общоизвестните норми. От 2013 насам подобни хора могат да поискат в документите им за самоличност да не фигурира официално внесения за тях пол. Това обаче ги превръщаше в безполови създания, а всеки човек има някакъв пол. И всеки има правото да бъде признат за човек с пол. Ако не съм нито мъж, нито жена, явно съм нещо различно. И това различно нещо сега трябва да получи правна форма.
Как желаете да бъдете нанесени в официалните документи – като интерсексуална личност?
Луци Файт: Това предстои да бъде уточнено. Лично аз смятам, че трябва да се замислим дали въобще все още се нуждаем от отметките за пола. Та нали всеки от нас знае какъв е той всъщност! Има ли нужда и от вписване в документите тогава? Но подобно нещо би трябвало да се обсъди от цялото общество.
Играе ли Германия водеща роля в това отношение или има други страни, които са по-напред?
Луци Файт: Някои страни са доста напреднали – например Непал или Аржентина. Те имат закон, който дава право на всеки човек сам да определи като какъв да бъде регистриран. Там това вече е в сила.
Какво друго очаквате от политиката в Германия?
Луци Файт: Би трябвало да има и законов механизъм, който да предпазва интерсексуалните деца от осакатяване на половите органи. Защото това е факт, който е малко известен на обществото: 95% от всички интерсексуални хора са подложени на осакатяване или пък тяхното естествено развитие бива манипулирано, за да може обществото да продължи да вярва, че има само два пола. Това, естествено, е заблуда – човешкият род е значително по-многообразен.
Преди интервюто се чудех как точно да се обърна към Вас. Какво бихте ми препоръчали?
Луци Файт: Името ми е Луци Файт. Най-лесно е да ме попитате. Но лично аз нямам нужда от категоризиране – към мъжкия или женския пол. Ако Вие спадате към привилегированите групи, които се смятат за мъже или жени – мога само да Ви поздравя! Аз обаче не се числя към тях. Аз съм просто човек с права като Вашите.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
16.09.2019
Последни новини