Слави Несторов изкачи Еверест. Преглед на печата

"Сега":

Слави Несторов изкачи Еверест

Алпинистът Слави Несторов се изкачи на най-високия връх в света - Еверест (8848 м). Той започна експедицията си в началото на месеца, като целта беше не просто да се изкачи на най-високата точка, а и да го направи за специална кауза.

Несторов се опитва да повиши вниманието и знанието на хората за болестите, свързани с уринарни инфекции. Българинът бе споделил преди началото на експедицията, че над 43 млн. души страдат от такива инфекции, над 110 млн. мъже имат проблеми с простатата, а други 150 000 000 - еректилна дисфункция.

Несторов е използвал хубавото време в последните няколко дни на Еверест, както и много други алпинисти. Само в последните два дни на Покрива на света са се изкачили 200 души. Несторов направи своето изкачване откъм Непал, докато Атанас Скатов, който се готвеше да го стори откъм Тибет получи забрана, защото китайските власти не разрешават солови изкачвания, без поне един придружаващ шерпа.

Обвинение. 

"24 Часа":

Обвиняват мъжа, задържан вчера за блудство в столично училище

Мъж, задържан вчера за блудство с две малолетни деца в столично училище, днес е привлечен като обвиняем и е пратен в ареста за 72-часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. Това съобщи в Съдебната палата административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

Обвинението срещу мъжа е за престъпление по чл. 149, ал. 5, за което НК предвижда наказание "лишаване от свобода" от 5 до 20 години. Досъдебното производство е образувано вчера. Децата са разпитани в "синя стая" с участието на психолог и пред съдия. 

Протест.

"Монитор":

Пишат Закон за розите, подпомагат спешно производители

Спешно да бъде приет от парламента Закон за розите, който да гарантира качеството на признатото в цял свят българско розово масло. Нормативната уредба няма да повлияе върху изкупната цена, но ще предотврати действия на хитри собственици на дестилерии, които с цел по-висока печалба, внасят евтино и некачествено масло от Турция, Тунис и Иран, смесват го с българско и му лепят родни етикети, продавайки го като българско на Запад.

"Ясно трябва да разграничим белите дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон. Дестилериите ползват думата "българско", каза в рамките на спешна среща с розопропроизводители и кметове на населени места от Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. На срещата присъстваха и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, както и кметовете на населените места, чиито жители се вдигнаха на бунтове от петък. 

АБВ. 

"Сега":

Румен Петков беше избран за лидер на АБВ

Партия АБВ, основана от бившия президент Георги Първанов, избра за свой нов лидер досегашния член на ръководството Румен Петков. Това стана на третия национален конгрес на формацията, който се проведе днес. За бившия вътрешен министър от кабинета "Станишев" гласуваха 579 от общо 591 делегати на форума, трима бяха "против", а девет се въздържаха.

Че партийният водач ще бъде сменен, стана ясно още от речта на настоящия й председател Константин Проданов. Пред делегатите той заяви, че времето на политиците дипломати и експерти е отминало и тяхното място трябва да заемат други, които да претворят в действие новия лозунг на партията "Време за битка!".

Позиция. 

"Сега":

Адвокатурата подкрепи Истанбулската конвенция

Българската конституция не само не препятства ратификацията на Истанбулската конвенция, но поощрява и дори изисква въвеждането й във вътрешното право, като важен инструмент за борба срещу насилието над жени и домашното насилие.

Тази позиция защитава Висшият адвокатски съвет (ВАдС) в становище до Конституционния съд (КС), който по искане на ГЕРБ прави предварителен контрол за съответствието на конвенцията на българския основен закон.

За да обосноват позицията си в защита на ратификацията на конвенцията от адвокатурата първо анализират общите й цели, а основната сред тях е борбата срещу насилието над жени. "Дефиницията за "жена" е социален конструкт. Тя определя жените чрез селективно приписани качества и роли, които ги долупоставят спрямо "мъжа". Обществото има свое понятие и за "мъж", което също няма общо с естественото мъжко, с биологичния пол. И двете социално-полови определения, които обществото е наследило през патриархалната култура, са изкуствени и тенденциозни - те са създадени, а не са естествено явление, и то са създадени с цел, която е да държи жените в подчинение на мъжете съгласно традициите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини