Симеонов: Следва въвеждане на ДДС за хазарта

След като вчера КРИБ, АБРО, БФС и "Национална лотария" се обявиха срещу предлаганите законопромени за ограничаване на рекламите и продажбата на лотарийни билети, днес вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че "ще ги накаже", като предложи да се въведе 20% ДДС за хазарта.

"Тази демонстративна кампания, въпреки че я очаквахме, преминава границата. Така че - каквото повикало, такова се обадило. Сега, най-вероятно при обсъждането на проекта в комисията за проекта, ще поискаме и налагането на съответните данъци за хазарта", коментира вицепремиерът пред журналисти в парламента. Той подчерта, че въвеждането на ДДС за хазарта не е заложено във внесените предложения за промени в Закона за хазарта, но НФСБ ще го предложат. 

Симеонов коментира, че тезата на "Национална лотария", че политици искат да отнемат мечтите на хората, "звучи като стадо акули, които призовават "не посягайте върху мечтите на малките рибки".

Той обяви, че реакцията срещу идеите идва само от пряко засегнатите от законопроекта и добави, че получил и силна подкрепа за идеята си. "Дори от места, от които не съм очаквал", обясни той, но не даде подробности. 

Миналата седмица Симеонов получи подкрепа за мерките си и от ГЕРБ, и от БСП.

Сигурен съм, че колегите от парламентарните групи в Народното събрание, които изразиха вече своята подкрепа за този законопроект, са очаквали тази съпротива. Би трябва да са я сложи предварително в разчетите. След като категорично казаха, че ще подкрепят промените в Закона за хазарта, аз очаквам това да стане", обясни Симеонов. 

Днес той се срещна с лидера на "Воля" Веселин Марешки, който обаче обяви, че подкрепя по принцип идеята, но няма как да подкрепи така внесения законопроект.

Вицепремиерът подчерта, че в момента хазартът не плаща данъци, а такса - 15 % от направените залози. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини