Отговорът на живота, вселената и всичко останало е 73...или 67.

Назрява криза с космически мащаби: вселената се разширява 9% по-бързо от очакваното и учените не са сигурни каква е причината.

Последните, най-прецизни изчисления на настоящото темпо на разрастване – стойност, позната като Константа на Хъбъл, се дължат на наблюденията на мисията Гая на Европейската космическа агенция, която провежда най-детайлното триизмерно проучване на Млечния път.

Данните позволиха на учение да определеят скоростта, с която вселената се разширява с точност до няколко процента. Тези нови изчисления, обаче, са в явно противоречие с независими измервания на Константата на Хъбъл, базирани на наблюдения над древна светлина, излъчена малко след Големия взрив. Накратко, вселената нараства по-бързо отколкото би трябвало.

Несъответствието е значително и проблематично, защото Константата на Хъбъл се смята за най-фундаменталната стойност в космологията.

“Фактът, че вселената се разраства, е едно от най-мощните средства, с чиято помощ бихме могли да определим състава, възрастта и съдбата на вселената. Константата на Хъбъл свежда всичко това до едно-единствено число”, казва Адам Рийс от Института по космически науки в Балтимор.

В разширяващата се вселена, на колкото по-голямо разстояние се намират една звезда или галактика, толкова по-бързо се отдалечават. Константата на Хъбъл, предложена от Едуин Хъбъл през 20-те години, разкрива до каква степен.

Един от начините за измерване е да се наблюдават червените отмествания на ярките супернови, чиято светлина се разтяга, защото пространството, през което пътува, се разширява. Предизвикателството е да се определи точното разстояние от тези звезди.

Рийс, който спечели Нобелова награда за физика през 2011, за откритите доказателства, че разширяването на вселената се ускорява, е част от екип, фокусиран върху разработването на ултра прецизни методи за измерване на разстояния.

Най-новите наблюдения на Гая улеснили тези усилия, идентифицирайки десетки цефеиди, чиято отличителна характеристика е, че светлината им премигва с темпо, пряко свързано с яркостта на източника. Чрез наблюдение на пулсациите на така наречените стандартни свещи, учените имат възможност да определят първоначалната им осветеност, а оттам и на какво разстояние се намират те и галактиките им.

Според новите данни, Константата на Хъбъл е равна на 73, което означава, че галактиките се отдалечават от нас със 73 км в секунда по-бързо за всеки допълнителен мегапарсек разстояние между нас и тях. Един мегапарсек е равен на 3.3 милиона светлинни години.

Независими изчисления на Константата на Хъбъл получаваме и от наблюдения на космическия микровълнов фон - древна радиация, която позволява на учените да изчислят с какво темпо се е разширявала вселената 300 000 години след Големия взрив.

Учените използват космическия еквивалент на таблиците, проследяващи детския ръст, за да предскажат с каква скорост би трябвало да се разширява вселената сега. Получената стойност е 67.

До скоро учените се надяваха, че с все по-прецизните измервания, несъответствието ще се стопи, но вместо това то нарасна.

Какво означава това? Според една от хипотезите, тъмната енергия, за която се смята че ускорява разширяването на вселената, става все по-мощна. Учените не са сигурни какво би била причината за това – тъй като пространството се разширява, по-логично би било силата да намалява. Друга възможност е, четвърти, непознат до момента, вид неутрино, да е объркал изчисленията. Възможно е и виновникът да е тъмната материя, ако се окаже, че тя взаимодейства по-интензивно с нормалната материя.

Появи се и по-прозаично обяснение. Джон Пийкок – професор по космология в Единбургския университет заяви: “Отвъд определено ниво на сложност, трябва да приемем вероятността дадени предположения да не са съвсем правилни. Аз ще се придържам към стойност 70 в бъдеще.”

Кризата в космологията, може скоро да бъде разрешена чрез нови измервания на константата на Хъбъл, базирани на гравитационните вълни, наблюдавани в сътрудничество с Ligo.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
21.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
21.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
21.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
21.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
21.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
21.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
21.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
21.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
21.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
21.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
21.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
21.09.2019
Последни новини