Отговорът на живота, вселената и всичко останало е 73...или 67.

Назрява криза с космически мащаби: вселената се разширява 9% по-бързо от очакваното и учените не са сигурни каква е причината.

Последните, най-прецизни изчисления на настоящото темпо на разрастване – стойност, позната като Константа на Хъбъл, се дължат на наблюденията на мисията Гая на Европейската космическа агенция, която провежда най-детайлното триизмерно проучване на Млечния път.

Данните позволиха на учение да определеят скоростта, с която вселената се разширява с точност до няколко процента. Тези нови изчисления, обаче, са в явно противоречие с независими измервания на Константата на Хъбъл, базирани на наблюдения над древна светлина, излъчена малко след Големия взрив. Накратко, вселената нараства по-бързо отколкото би трябвало.

Несъответствието е значително и проблематично, защото Константата на Хъбъл се смята за най-фундаменталната стойност в космологията.

“Фактът, че вселената се разраства, е едно от най-мощните средства, с чиято помощ бихме могли да определим състава, възрастта и съдбата на вселената. Константата на Хъбъл свежда всичко това до едно-единствено число”, казва Адам Рийс от Института по космически науки в Балтимор.

В разширяващата се вселена, на колкото по-голямо разстояние се намират една звезда или галактика, толкова по-бързо се отдалечават. Константата на Хъбъл, предложена от Едуин Хъбъл през 20-те години, разкрива до каква степен.

Един от начините за измерване е да се наблюдават червените отмествания на ярките супернови, чиято светлина се разтяга, защото пространството, през което пътува, се разширява. Предизвикателството е да се определи точното разстояние от тези звезди.

Рийс, който спечели Нобелова награда за физика през 2011, за откритите доказателства, че разширяването на вселената се ускорява, е част от екип, фокусиран върху разработването на ултра прецизни методи за измерване на разстояния.

Най-новите наблюдения на Гая улеснили тези усилия, идентифицирайки десетки цефеиди, чиято отличителна характеристика е, че светлината им премигва с темпо, пряко свързано с яркостта на източника. Чрез наблюдение на пулсациите на така наречените стандартни свещи, учените имат възможност да определят първоначалната им осветеност, а оттам и на какво разстояние се намират те и галактиките им.

Според новите данни, Константата на Хъбъл е равна на 73, което означава, че галактиките се отдалечават от нас със 73 км в секунда по-бързо за всеки допълнителен мегапарсек разстояние между нас и тях. Един мегапарсек е равен на 3.3 милиона светлинни години.

Независими изчисления на Константата на Хъбъл получаваме и от наблюдения на космическия микровълнов фон - древна радиация, която позволява на учените да изчислят с какво темпо се е разширявала вселената 300 000 години след Големия взрив.

Учените използват космическия еквивалент на таблиците, проследяващи детския ръст, за да предскажат с каква скорост би трябвало да се разширява вселената сега. Получената стойност е 67.

До скоро учените се надяваха, че с все по-прецизните измервания, несъответствието ще се стопи, но вместо това то нарасна.

Какво означава това? Според една от хипотезите, тъмната енергия, за която се смята че ускорява разширяването на вселената, става все по-мощна. Учените не са сигурни какво би била причината за това – тъй като пространството се разширява, по-логично би било силата да намалява. Друга възможност е, четвърти, непознат до момента, вид неутрино, да е объркал изчисленията. Възможно е и виновникът да е тъмната материя, ако се окаже, че тя взаимодейства по-интензивно с нормалната материя.

Появи се и по-прозаично обяснение. Джон Пийкок – професор по космология в Единбургския университет заяви: “Отвъд определено ниво на сложност, трябва да приемем вероятността дадени предположения да не са съвсем правилни. Аз ще се придържам към стойност 70 в бъдеще.”

Кризата в космологията, може скоро да бъде разрешена чрез нови измервания на константата на Хъбъл, базирани на гравитационните вълни, наблюдавани в сътрудничество с Ligo.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
28 яну 2020
Последни новини