Сезонни продукти, които ни помагат за отслабване

Пролетта е свързана с подновяване и промяна. Лъчите на слънцето след зимата енергизират и дават добро настроение. По рафтовете на магазините се появяват сезонни продукти, с които можем да подобрим имунната си система, да ускорим обмяната на веществата, да прочистим организма от токсини и да се отървем от няколко излишни килограма, пише сп. Elle. Кои плодове и зеленчуци ще ни помогнат да се подготвим за лятото и с какво да ги комбинираме?

Ягоди

В средата на май започва сезонът на ягодите. Те контролират нивото на кръвната захар и спомагат за ускоряване на метаболизма. Те съдържат витамин С, калций, калий и магнезий, както и фенолни антиоксиданти, които намаляват риска от хронични заболявания. В тях има и елагова киселина и антоцианини, които допринасят за загуба на тегло и потискане на апетита.

С какво да ги съчетаем?

Ягодите съдържат много витамин С, който благоприятства усвояването на желязото. Комбинирайте ги със спанак или овесена каша, за да получите повече ползи от тях.

Домати

Този зеленчук съдържа полезни микро- и макроелементи, витамини и антиоксиданти, а калориите рядко надхвърлят 20 на 100 грама. Яркият цвят на домата е заради съдържанието на ликопен. Този пигмент помага да се ускори процесът на разграждане, разцепване на мастните клетки и да се поддържат нормални нива на холестерол.

С какво да ги съчетаем?

Пресните домати се усвояват най-бързо с растително масло. Интересното е, че топлинната обработка при доматите носи само добри ползи. Американски учени установиха, че ако зеленчуците се подлагат на термична обработка, то само след две минути съдържанието на ликопен в тях ще се увеличи с една трета, а след петнадесет минути – с половин. Ето защо, от гледна точка на диетата доматената супа е по-полезна от салатата – колкото повече ликопен има в супата, толкова по-ефективно се изгарят мазнините.

Зеле

Зелето често е в основата на много бързи диети, поради ниското съдържание на калории и високото на фибри. Но не залагайте на прекалено строга диета и да ядете този зеленчук за закуска, обяд и вечеря. Просто го въведете в менюто си.

С какво да го съчетаем?

Зелето стимулира храносмилането, затова идеално се комбинира с месо и други протеинови продукти. За да се отървете от няколко излишни килограма, можете временно да заместите гарнитура от ориз или паста със задушено или прясно зеле. Първо, калоричното съдържание на такава вечеря ще бъде намалено наполовина и второ, основното ястие ще бъде по-добре усвоено.

Краставици

Краставицата е един от най-нискокалоричните зеленчуци – само 16 калории на 100 грама. Така че можете да ги ядете в неограничени количества.

С какво да ги съчетаем?

Краставиците се комбинират с протеинови продукти – пиле, морски дарове, яйца. Също така, ако често изпитвате глад преди лягане, можете да си направите салата от краставици и зехтин – минимално количество калории и е лесно за храносмилане. Същевременно осигурява ситост в продължение на няколко часа.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини