Конете не само разпознават изражения, но ги и запомнят

Да погледнете коня си накриво, е най-лесният начин да го накарате да ви намрази, твърдят учени.

Новопроведено изследване стигна до извода, че конете не само забелязват лошото ви настроение, но го запомнят, дори да не сте им навредили по никакъв начин.

Според проучването на Университетите в Съсекс и Портсмут, конете реагират различно на хората, в зависимост от това дали същите тези хора са били усмихнати или намръщени на показани им преди това изображения.

“Открихме, че конете не само разпознават човешкото изражение, но си спомнят предишното емоционално състояние на хората, когато ги срещнат по-късно същия ден. Още по-интересното е, че животните адаптират поведението си в съответствие”, казва психологът Карън Маккомб.

За обитателите на днешния моторизиран свят, откритието не буди нищо повече от любопитство.

Но за хората, работещи с величествените животни, би било добре да разполагат със солидни доказателства, подкрепящи подозренията на мнозина – конете обръщат внимание на детайлите, затова дръжте се прилично.

Тази новина, обаче, едва ли е изненада. Други домашни животни, като кучета и дори овце, също запомнят детайли от човешките лица.

За да разберат дали и конете реагират на човешките емоции, учените им показали изображения на щастливи и гневни хора.

Изследваните обекти демонстрирали негативни реакции и ускорен сърдечен ритъм при по-агресивните изображения.

Изненадващо, проявили пристрастия в начина, по който разглеждали изображенията: обръщали главите си така, че да виждат изображението с лявото си око, вероятно заради разликата в начина, по който мозъчните им полукълба обработват заплашителните стимули.

В продължение на изследването, учените се върнали в конюшните и използвали същите методи, за да установят дали тази реакция има дългосрочен ефект върху начинът, по който 24 различни коне на 4 различни места в Съсекс, третират хората от изображенията.

Този път хората демонстрирали неутрални изражения.

Оказало се, че животните са запомнили хората и предишните им настроения, като сърдечният им ритъм се ускорявал всеки път, когато погледът им се спирал върху тези, които изглеждали намръщени на изображенията.

Конете са изключително интелигентни създания, които улавя и най-малката промяна в стойката.

Миналият век, кон на име Клевър Ханс привлече международно внимание с умениете си да разпознава числа и дори да извършва прости аритметични действия. Оказа се, че животното просто е реагирало на почти незабележими промени в стойката на собственика си.

Източник: sciencealert.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    не рабирам
    1 0
    16:37, 27 апр 2018

    Конете явно имат интелигентност.Как може тогава да се предлага конско месо за храна!Около нас има разум.Ние не само не признаваме това, ами на всичкото отгоре го ядем!Задайте си въпроса какво е нашето равнище.Изяждаме всичко което става за ядене, обаче търсим екзопланети и дали ще има разум там!Много е смешно.Ами ако видим там разумни кучета, виетнамците ще се откажат ли да ядат тукашните?Има някои много гадни неща за които никой не говори.Изградили сме си наш си свят в който не се обсъждат неудобни теми!С една дума не сме достигнали до там някой по разумен да общува с нас, щото може да го изядем.

Последни новини