Конете не само разпознават изражения, но ги и запомнят

Да погледнете коня си накриво, е най-лесният начин да го накарате да ви намрази, твърдят учени.

Новопроведено изследване стигна до извода, че конете не само забелязват лошото ви настроение, но го запомнят, дори да не сте им навредили по никакъв начин.

Според проучването на Университетите в Съсекс и Портсмут, конете реагират различно на хората, в зависимост от това дали същите тези хора са били усмихнати или намръщени на показани им преди това изображения.

“Открихме, че конете не само разпознават човешкото изражение, но си спомнят предишното емоционално състояние на хората, когато ги срещнат по-късно същия ден. Още по-интересното е, че животните адаптират поведението си в съответствие”, казва психологът Карън Маккомб.

За обитателите на днешния моторизиран свят, откритието не буди нищо повече от любопитство.

Но за хората, работещи с величествените животни, би било добре да разполагат със солидни доказателства, подкрепящи подозренията на мнозина – конете обръщат внимание на детайлите, затова дръжте се прилично.

Тази новина, обаче, едва ли е изненада. Други домашни животни, като кучета и дори овце, също запомнят детайли от човешките лица.

За да разберат дали и конете реагират на човешките емоции, учените им показали изображения на щастливи и гневни хора.

Изследваните обекти демонстрирали негативни реакции и ускорен сърдечен ритъм при по-агресивните изображения.

Изненадващо, проявили пристрастия в начина, по който разглеждали изображенията: обръщали главите си така, че да виждат изображението с лявото си око, вероятно заради разликата в начина, по който мозъчните им полукълба обработват заплашителните стимули.

В продължение на изследването, учените се върнали в конюшните и използвали същите методи, за да установят дали тази реакция има дългосрочен ефект върху начинът, по който 24 различни коне на 4 различни места в Съсекс, третират хората от изображенията.

Този път хората демонстрирали неутрални изражения.

Оказало се, че животните са запомнили хората и предишните им настроения, като сърдечният им ритъм се ускорявал всеки път, когато погледът им се спирал върху тези, които изглеждали намръщени на изображенията.

Конете са изключително интелигентни създания, които улавя и най-малката промяна в стойката.

Миналият век, кон на име Клевър Ханс привлече международно внимание с умениете си да разпознава числа и дори да извършва прости аритметични действия. Оказа се, че животното просто е реагирало на почти незабележими промени в стойката на собственика си.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Не
  не рабирам
  1 0
  16:37, 27 апр 2018

  Конете явно имат интелигентност.Как може тогава да се предлага конско месо за храна!Около нас има разум.Ние не само не признаваме това, ами на всичкото отгоре го ядем!Задайте си въпроса какво е нашето равнище.Изяждаме всичко което става за ядене, обаче търсим екзопланети и дали ще има разум там!Много е смешно.Ами ако видим там разумни кучета, виетнамците ще се откажат ли да ядат тукашните?Има някои много гадни неща за които никой не говори.Изградили сме си наш си свят в който не се обсъждат неудобни теми!С една дума не сме достигнали до там някой по разумен да общува с нас, щото може да го изядем.

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини