Половината от младежите в България не са доволни, че не работят по специалността си

54 % от владежите в България не са доволни, че не успяват да си намерят работа по специалността, по която са учили. Мнението им на неудовлетвореност е въпреки позитивна картина, кояте се отчита по отношение на оценката за намиране на работа. Близо 50% посочват, че са намерили лесно настоящата си работа. Данните са от социологическото изследване на „Тренд“, проведено през 2017 г. по поръчка на Министерството на младежта и спорта. Проучването е залегнало в Годишния доклад за младежта, разгледан и приет на правителственото заседание днес. Докладът представя информация за социално-икономическото положение на младежите през 2016 г. и предприетите мерки за тяхното развитие от страна на държавните институции. Информацията покрива деветте основни приоритетни области в Националната стратегия за младежта (2010-2020) и отчита изпълнението и напредъка в основни сфери, важни за живота на младите хора: заетост и безработица, образование, професионално ориентиране и реализация, гражданска активност, доброволчество, здравословен начин на живот, свободно време.

Така например над 70% от младите хора смятат, че средствата им са достатъчни за пълноценно хранене, закупуване на облекло, закупуване на обувки, заплащане на електрическа енергия и закупуване на лекарства.

Данните от анкетата сочат още, че 98% от българските младежи имат мобилни телефони, а 87 % притежават компютър, 92 на сто имат достъп до интернет у дома.

Половината от участниците в препитването са посочили, че са доволни от образованието, което получават в населеното място, където живеят. 60% заявяват, че има начини да разнообразяват ежедневието си. 

Работещите млади в по-голям дял са доволни от настоящата си работа, но вси пак, като основната причина за смяна на работното си място те посочват ниското заплащане. То е изиграло роля при 30 на сто от сменилите работата си.

По отношение на здравословния начин на живот и практикуването на спорт са отчетени следните резултати – 32% е делът на младежите, които се занимават със спорт, а 66% - не. Тук оказва влияние типът населено място – в столицата и в областните градове фитнес залите са предпочитано място за спорт, докато в малките населени места и селата основно спортни дейности се извършват навън или у дома.

По отношение на гражданската активност на младите, проучването показва известно намаление на ангажираност в сравнение с предишни години. 73% от участвалите в допитването са посочили, че са част от различни организации. Най-много са членуващите в спортни клубове-14,5%, следвани от младежите, участващи в благотворителни или хуманитарни организации. Близо 50% от българските младежи гласуват на изборите.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини