Сделката за ЧЕЗ – отговори или все повече въпроси

Получиха ли отговор на въпросите си депутатите след вчерашното заседание на парламентарната анкетна комисия за сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ у нас?

„В тази сделка има все повече и повече неясноти. С всеки въпрос, който задаваме, получаваме не отговори, а нови въпроси“, заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV Таско Ерменков (БСП).

Нещо повече, на един и същи въпрос получаваме различни отговори, каза Ерменков. Той даде пример с въпроса дали са водени разговори с правителството за изкупуване обратно на ЧЕЗ – министър-председателят отговаря, че не са, а от ЧЕЗ – че са водени, посочи той.

Валентин Николов (ГЕРБ) отговори, че няма документи, т.е. и да са предлагали нещо от ЧЕЗ, не са го направили по съответния ред.

Ерменков разказа още, че вчера е попитал представителите на кандидат-купувача „Инерком“ дали са знаели какви цени на тока ще поиска ЧЕЗ и какви инвестиции са заложени, отговорът бил „Не“. „И аз се питам как може да купуваш нещо, което не знаеш какъв паричен поток генерира, какви разходи ще имаш и ти да си правиш бизнес план, че ще печелиш“.

„И вчерашната среща ни доказа, че „Инерком“ създава впечатлението на сламения човек, който седи отпред, някой отзад мърда ръцете и главата и в крайна сметка не се знае какво ще се случи в бъдеще“, добави Ерменков.

Имаше няколко опорни точки – че представител на правителството или цялото правителство стои зад тази сделка, или пък скрит съсобственик, който едва ли не е от управляващите. Затова беше създадена анкетната парламентарна комисия, обясни Николов. „Казахме: „Във вас е хлябът, във вас е ножът – питайте когото искате“ Досега не знам да е открито подобно нещо, дори някой да е намекнал за подобно нещо“, каза той.

Ерменков коментира, че не не би трябвало Комисията за защита на конкуренцията да направи проблем за сделката, тъй като тя ще се произнесе по въпроса за концентрация на пазар. „Проблемът е, че „Инерком“ няма потенциала да си направи сметката, или поне създава такова впечатление, за това, че знае какво купува, знае какъв ще му е паричният поток, знае как ще си върне парите. Той това ни каза, че не го знае“.

Според него ДАНС трябва да изясни въпроса за чистотата на парите, а КЕВР – за потенциала на компанията да управлява дружеството, и ако има съмнения, сделката не трябва да бъде осъществена.

Ерменков посочи и че на въпрос към службите има ли информация български банки да са дали подкрепа на сделката, отговорът бил, че няма такива данни, докато самата Първа инвестиционна банка е обявила, че е издала такова писмо. „Става въпрос или за филтриране на информацията, което е много страшно, което наистина означава, че може би на високо ниво някой стои зад сделката, или за несвършена работа“.

„Няма как да има филтриране – отговори Николов. – На това отгоре има изопачаване на данните. Разпитвани са служби, разузнаване, ДАНС – досега няма нито един да е казал, че в тази сделка стои правителство или човек от властта“. Категорично националната сигурност не е застрашена, каза още той.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
21 фев 2020
Последни новини