Сделката за ЧЕЗ – отговори или все повече въпроси

Получиха ли отговор на въпросите си депутатите след вчерашното заседание на парламентарната анкетна комисия за сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ у нас?

„В тази сделка има все повече и повече неясноти. С всеки въпрос, който задаваме, получаваме не отговори, а нови въпроси“, заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV Таско Ерменков (БСП).

Нещо повече, на един и същи въпрос получаваме различни отговори, каза Ерменков. Той даде пример с въпроса дали са водени разговори с правителството за изкупуване обратно на ЧЕЗ – министър-председателят отговаря, че не са, а от ЧЕЗ – че са водени, посочи той.

Валентин Николов (ГЕРБ) отговори, че няма документи, т.е. и да са предлагали нещо от ЧЕЗ, не са го направили по съответния ред.

Ерменков разказа още, че вчера е попитал представителите на кандидат-купувача „Инерком“ дали са знаели какви цени на тока ще поиска ЧЕЗ и какви инвестиции са заложени, отговорът бил „Не“. „И аз се питам как може да купуваш нещо, което не знаеш какъв паричен поток генерира, какви разходи ще имаш и ти да си правиш бизнес план, че ще печелиш“.

„И вчерашната среща ни доказа, че „Инерком“ създава впечатлението на сламения човек, който седи отпред, някой отзад мърда ръцете и главата и в крайна сметка не се знае какво ще се случи в бъдеще“, добави Ерменков.

Имаше няколко опорни точки – че представител на правителството или цялото правителство стои зад тази сделка, или пък скрит съсобственик, който едва ли не е от управляващите. Затова беше създадена анкетната парламентарна комисия, обясни Николов. „Казахме: „Във вас е хлябът, във вас е ножът – питайте когото искате“ Досега не знам да е открито подобно нещо, дори някой да е намекнал за подобно нещо“, каза той.

Ерменков коментира, че не не би трябвало Комисията за защита на конкуренцията да направи проблем за сделката, тъй като тя ще се произнесе по въпроса за концентрация на пазар. „Проблемът е, че „Инерком“ няма потенциала да си направи сметката, или поне създава такова впечатление, за това, че знае какво купува, знае какъв ще му е паричният поток, знае как ще си върне парите. Той това ни каза, че не го знае“.

Според него ДАНС трябва да изясни въпроса за чистотата на парите, а КЕВР – за потенциала на компанията да управлява дружеството, и ако има съмнения, сделката не трябва да бъде осъществена.

Ерменков посочи и че на въпрос към службите има ли информация български банки да са дали подкрепа на сделката, отговорът бил, че няма такива данни, докато самата Първа инвестиционна банка е обявила, че е издала такова писмо. „Става въпрос или за филтриране на информацията, което е много страшно, което наистина означава, че може би на високо ниво някой стои зад сделката, или за несвършена работа“.

„Няма как да има филтриране – отговори Николов. – На това отгоре има изопачаване на данните. Разпитвани са служби, разузнаване, ДАНС – досега няма нито един да е казал, че в тази сделка стои правителство или човек от властта“. Категорично националната сигурност не е застрашена, каза още той.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини