Сделката за ЧЕЗ – отговори или все повече въпроси

Получиха ли отговор на въпросите си депутатите след вчерашното заседание на парламентарната анкетна комисия за сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ у нас?

„В тази сделка има все повече и повече неясноти. С всеки въпрос, който задаваме, получаваме не отговори, а нови въпроси“, заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV Таско Ерменков (БСП).

Нещо повече, на един и същи въпрос получаваме различни отговори, каза Ерменков. Той даде пример с въпроса дали са водени разговори с правителството за изкупуване обратно на ЧЕЗ – министър-председателят отговаря, че не са, а от ЧЕЗ – че са водени, посочи той.

Валентин Николов (ГЕРБ) отговори, че няма документи, т.е. и да са предлагали нещо от ЧЕЗ, не са го направили по съответния ред.

Ерменков разказа още, че вчера е попитал представителите на кандидат-купувача „Инерком“ дали са знаели какви цени на тока ще поиска ЧЕЗ и какви инвестиции са заложени, отговорът бил „Не“. „И аз се питам как може да купуваш нещо, което не знаеш какъв паричен поток генерира, какви разходи ще имаш и ти да си правиш бизнес план, че ще печелиш“.

„И вчерашната среща ни доказа, че „Инерком“ създава впечатлението на сламения човек, който седи отпред, някой отзад мърда ръцете и главата и в крайна сметка не се знае какво ще се случи в бъдеще“, добави Ерменков.

Имаше няколко опорни точки – че представител на правителството или цялото правителство стои зад тази сделка, или пък скрит съсобственик, който едва ли не е от управляващите. Затова беше създадена анкетната парламентарна комисия, обясни Николов. „Казахме: „Във вас е хлябът, във вас е ножът – питайте когото искате“ Досега не знам да е открито подобно нещо, дори някой да е намекнал за подобно нещо“, каза той.

Ерменков коментира, че не не би трябвало Комисията за защита на конкуренцията да направи проблем за сделката, тъй като тя ще се произнесе по въпроса за концентрация на пазар. „Проблемът е, че „Инерком“ няма потенциала да си направи сметката, или поне създава такова впечатление, за това, че знае какво купува, знае какъв ще му е паричният поток, знае как ще си върне парите. Той това ни каза, че не го знае“.

Според него ДАНС трябва да изясни въпроса за чистотата на парите, а КЕВР – за потенциала на компанията да управлява дружеството, и ако има съмнения, сделката не трябва да бъде осъществена.

Ерменков посочи и че на въпрос към службите има ли информация български банки да са дали подкрепа на сделката, отговорът бил, че няма такива данни, докато самата Първа инвестиционна банка е обявила, че е издала такова писмо. „Става въпрос или за филтриране на информацията, което е много страшно, което наистина означава, че може би на високо ниво някой стои зад сделката, или за несвършена работа“.

„Няма как да има филтриране – отговори Николов. – На това отгоре има изопачаване на данните. Разпитвани са служби, разузнаване, ДАНС – досега няма нито един да е казал, че в тази сделка стои правителство или човек от властта“. Категорично националната сигурност не е застрашена, каза още той.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини