Мобилният телефон като на шега празнува 45 години

Мобилният телефон, този най-добър приятел на съвременния човек, става на 45 години. На 3 април 1973 г. Motorola представя на света първия преносим клетъчен телефон - Motorola DynaTac и демонстрира нагледно как работи. През 2017 г. Motorola Dynatac 8500 пък бе обявен за най-великото изобретение на всички времена от The Gadget Show, британска телевизионна програма.

“Когато взех прототипа в ръцете си, наистина имах усещането, че пред мен стои бъдещето”, припомня си Мартин Купър, инженер в Motorola и човекът, когото историята помни като създател на мобилната революция.

Купър успява да прикове вниманието на всички журналисти с необикновения си подход. Вместо в една стая, той представя първия клетъчен телефон, докато се разхожда в центъра на Манхатън. Без да знае дали устройството ще проработи, той решава да звънне на основния си конкурент по онова време - ръководителя на AT&T Джоел Енгълс. Мартин Купър разказва, че от отсрещната страна на слушалката, Джоел не продумал, след като чул:

“Джоел, обаждам се от клетъчен телефон, истински, безжичен клетъчен телефон.”

Именно това мълчание е потвърждението за огромния успех и за значимостта на това изобретение, с което Motorola променя света завинаги.

45 години по-късно, Motorola продължава да бъде марка-синоним на иновации и собствен стил. След създаването на Dynatac 8300 десетилетия наред компанията чертае пътя, по който се движи индустрията. През 2016 г. Motorola, макар и след сътресенията, които преживя, отново успя да изненада света. Последната иновация на пионера на мобилните технологии е първият успешен модулен смартфон в света - моделите от серията Moto Z, който работи с модули като проектор, тон колона, инстантен принтер и много други.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини