Израел щял да изпрати 16 хил мигранти от Африка в западни страни

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че замразява изпълнението на споразумението с Върховния комисариат на ООН за бежанците за пренастаняване на африкански мигранти, живеещи в Израел, в западни страни, предадоха световните агенции

Споразумението бе оповестено часове по-рано и предвижда 16 250 африкански мигранти да бъдат прехвърлени в западни страни, както и възможност други близо 16 хил. и да получат официален статут в Израел.

"Реших да отменя прилагането на това споразумение и да преосмисля условията", пише премиерът на страницата си във "Фейсбук".

Според "Джерузалем пост" Нетаняху се е поддал на натиск от коалиционните партньори. Същевременно той е пазил в тайна споразумението с ООН дори от тях, като визира политическия му партньор и лидер на партия "Еврейски дом" Нафтали Бенет. След като сделката беше обявена, Бенет каза, че Израел се е "предал" и сега ще стане "рай за мигрантите", пише вестникът.

Съдбата на около 37 000 африкански мигранти се превърна в морална дилема за държавата, основана като убежище и национален дом за евреите. Националистически настроените избиратели оказват натиск за изгонване на мигрантите в Руанда или Уганда. Но планираната от правителството масова депортация предизвика критики от ООН и правозащитни организации. Освен това според поста на Нетаняху във FB, Руанда се отказала и така осуетила плана.

От 2000 г. насам бежанци, основно от Судан и Еритрея, влизат в Израел през египетския Синайски полуостров. Големият приток на мигранти разпалва недоволство сред мнозина израелци, които твърдят, че новодошлите не са истински бежанци, а "външни агенти", а израелски политици неведнъж са ги определяли като заплаха за "еврейската същност" на държавата.

Нетаняху заяви по-рано, че Канада, Италия и Германия са сред страните, които ще приемат мигранти (Италия обаче отрича). Други мигранти, много от които търсят убежище, ще получат позволение да останат поне през следващите пет години в Израел.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини