Астрономи засякоха 72 ярки експлозии с мистериозен произход

Астрономи засякоха 72 изключително ярки и бързи експлозии, но се затрудняват да определят източника им.

Мистериозните проблясъци наподобяват по яркост свръхновите – финалните гигантски експлозии, съпътстващи смъртта на звездите.

Свръхновите осветяват небето в продължение на няколко месеца.

За сравнение, 72-те мистериозни експлозии били видими в период от 1 седмица до 1 месец – изключително кратко време по космически представи.

Проблясъците били засечени с помощта на Програмата за изследване на черна енергия DES-SN.

Целта на програмата е да открие непознати свръхнови, за да разшири познанията ни за тъмната енергия – хипотетичната сила, която кара Вселената да продължава да се разширява.

Докато разглеждали данните, астрономите забелязали няколко бързи експлозии, и сега не са сигурни какво точно ги е причинило.

Събитията се състояли на разстояние 4 милиарда светлинни години от нас.

Има множество неща, които все още не знаем. Сигурното е, че при всички тези събития се касае за изключително висока температура – от 10 000 до 30 000 градуса по Целзий и за огромни мащаби.

Експлозиите варират и по размер – от едва няколко до сто пъти разстоянието от Слънцето до Земята.

Още по-странното е, че експлозиите се разширяват и охлаждат с времето.

Вече се появиха няколко възможни обяснения за мистериозните събития.

Според едното се касае за необичаен, невиждан досега вид свръхнова, при който звездата губи голяма част от материала си преди да се взриви.

Според този сценарии, звездата бива обгърната напълно от було от изключително нагорещена материя. Възможно е това, което астрономите са засекли, да е облакът нагорещена материя, а не самата звезда.

Възможно е да се касае за новооткрита свръхнова в действие.

Миналата седмица, изследователи се натъкнаха на нов вид звездна смърт. Новооткритата свръхнова KSN 2015K достигна апогея на яркостта си, а след това избледня напълно за по-малко от месец – 10 пъти по-бързо от другите свръхнови със сходна яркост.

В случая с KSN 2015K, учените смятат, че звездата е била обвита в пашкул от вече изхвърлен прах – явлението е било засечено, едва след като прахът е бил пометен от ударната вълна на свърхновата.

Все още не е ясно дали регистрираните бързи експлозии са по-нататъшно доказателство за този нов вид звездна смърт в действие или представляват напълно ново астрономическо явление.

За да изпробва горните хипотези, екипът ще се нуждае от много повече информация.

Учените ще продължат да използват телескопа в Чилийските Анди, в търсене на признаци на други подобни експлозии.

Едно от нещата, които представляват особен интерес, е дали тези събития са по-често или по-рядко срещани, в сравнение със стандартните свръхнови.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
17 окт 2019
Последни новини