Астрономи засякоха 72 ярки експлозии с мистериозен произход

Астрономи засякоха 72 изключително ярки и бързи експлозии, но се затрудняват да определят източника им.

Мистериозните проблясъци наподобяват по яркост свръхновите – финалните гигантски експлозии, съпътстващи смъртта на звездите.

Свръхновите осветяват небето в продължение на няколко месеца.

За сравнение, 72-те мистериозни експлозии били видими в период от 1 седмица до 1 месец – изключително кратко време по космически представи.

Проблясъците били засечени с помощта на Програмата за изследване на черна енергия DES-SN.

Целта на програмата е да открие непознати свръхнови, за да разшири познанията ни за тъмната енергия – хипотетичната сила, която кара Вселената да продължава да се разширява.

Докато разглеждали данните, астрономите забелязали няколко бързи експлозии, и сега не са сигурни какво точно ги е причинило.

Събитията се състояли на разстояние 4 милиарда светлинни години от нас.

Има множество неща, които все още не знаем. Сигурното е, че при всички тези събития се касае за изключително висока температура – от 10 000 до 30 000 градуса по Целзий и за огромни мащаби.

Експлозиите варират и по размер – от едва няколко до сто пъти разстоянието от Слънцето до Земята.

Още по-странното е, че експлозиите се разширяват и охлаждат с времето.

Вече се появиха няколко възможни обяснения за мистериозните събития.

Според едното се касае за необичаен, невиждан досега вид свръхнова, при който звездата губи голяма част от материала си преди да се взриви.

Според този сценарии, звездата бива обгърната напълно от було от изключително нагорещена материя. Възможно е това, което астрономите са засекли, да е облакът нагорещена материя, а не самата звезда.

Възможно е да се касае за новооткрита свръхнова в действие.

Миналата седмица, изследователи се натъкнаха на нов вид звездна смърт. Новооткритата свръхнова KSN 2015K достигна апогея на яркостта си, а след това избледня напълно за по-малко от месец – 10 пъти по-бързо от другите свръхнови със сходна яркост.

В случая с KSN 2015K, учените смятат, че звездата е била обвита в пашкул от вече изхвърлен прах – явлението е било засечено, едва след като прахът е бил пометен от ударната вълна на свърхновата.

Все още не е ясно дали регистрираните бързи експлозии са по-нататъшно доказателство за този нов вид звездна смърт в действие или представляват напълно ново астрономическо явление.

За да изпробва горните хипотези, екипът ще се нуждае от много повече информация.

Учените ще продължат да използват телескопа в Чилийските Анди, в търсене на признаци на други подобни експлозии.

Едно от нещата, които представляват особен интерес, е дали тези събития са по-често или по-рядко срещани, в сравнение със стандартните свръхнови.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини