Вирус по време на бременността променя развитието на мозъка

Невролози от McLean Hospital са установили, че активирането на имунната система по време на бременността и в момента на раждането може да доведе до промени в невронните вериги на мозъка в младежка възраст (12-30 год.) Описаните промени съответстват на поведенческите симптоми, често срещани при разстройства от аутистичния спектър (ASD). Подробните данни са публикувани на 28 март 2018 г. в Journal of Neuroscience.

"Имунната активация, като пренатални вирусни инфекции и постнатални бактериални инфекции, може да повлияе на развитието на мозъка в по-късен етап от живот при хората", заяви д-р Вадим Болшаков, директор на Лабораторията по клетъчна невробиология в McLean Hospital.  "Докато предишните изследвания в McLean и другаде са фокусирали върху поведенческите симптоми, предизвикани от подобна имунна активация, това изследване отива по-дълбоко, стигайки до клетъчно ниво, за да покаже как се засягат нервните вериги на мозъка."

"Това изследване обаче се отличава с това, че е важна стъпка в разказването на биологичната основа за развитието на тези симптоми", допълва д-р Бил Карлесон, главен директор на отдела за основни невронауки в McLean Hospital, и съавтор на изследването.

Въздействието на имунното активиране върху развиващия се мозък било изследвано с бременни мишки и тяхното потомство. Бременните майки били третирани с полицитидилова киселина - химично вещество, което симулира ефекта на вирусна инфекция, по време, което  приближава третото тримесечие на бременността при хора. Потомството било третирано с липополизахарид (LPS) - химично вещество, което симулира бактериална инфекция и причинява временно (1-3 дни) активиране на имунната система. LPS те давали в момент, който приближава етапа на развитие на мозъка при хората точно по време на раждането, като по този начин имитира развитието на бактериална инфекция по време на раждането.

Дълго след като били така третирани - по времето, когато развитието на мишките съответства на младежките години при хората, невролозите изследвали въздействието на симулираните инфекции върху мозъка. Те сравнявали резултатите с тези на мишки от контролна група

Фокусирайки се върху нервната пътека от мозъчния префронтален кортекс към амигдалата, те комбинират оптогенетиката - техника, която използва светлина за контролиране на активността на невроните в живата тъкан, с поведенчески тестове - методология, която позволява на изследователите да изучават функционалните връзки между различните области на мозъка.

Поведенчески, изследователите установяват силна връзка между имунната активация и симптомите на засилено тревожно поведение и понижени социални взаимодействия. Съответно, те открили, че нервните вериги в мозъка, които допринасят значително за контрола на тревожността и социалните взаимодействия, са били засегнати значително.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини